B kompleks je skupno ime za 8 različnih vrst vitaminov, ki se pojavljajo skupaj. Vitamini B so sicer B1 – tiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin, B5 – pantotenska kislina, B6 – piridoksin, B7 – biotin, B9 – folat ter B12 – kobalamin. Vsak od vitaminov B ima svoje zdravilne značilnosti, na splošno pa je B kompleks v telesu potreben zato, ker ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in pripomore k boljšemu počutju.

Najboljši B kompleks vsebuje vse B vitamine

Najboljši B kompleks je tisti, ki vsebuje vse posamezne dele B kompleksa in je dopolnjen še z dodatnimi snovmi, ki bodisi podkrepijo njegovo delovanje bodisi pomagajo, da ga telo lažje absorbira.

Vitamini B: zakaj so pomembni?

Poleg tega, da vitamini B kompleks imajo pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema in prispevajo k boljšemu počutju ter k zmanjševanju utrujenosti, prinašajo še številne druge prednosti.

B6 ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, ima vlogo pri presnovi beljakovin in glikogena ter uravnava delovanje človeških hormonov.

B12 pa pomaga pri vsemu ostalemu, pri čemer pomagajo ostali vitamini B, prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju, ima vlogo pri delitvi celic in prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

Kaj se zgodi, če se pojavi pomanjkanje?

Simptomi pomanjkanja so odvisni predvsem od vrste B vitamina, ki vam primanjkuje.

V primeru, da vam primanjkuje vitamin B12, se počutite utrujeni in šibki. Lahko se pojavi zaprtje, se vam zmanjša apetit in izgubite veliko teže. Pojavita se lahko odrevenelost ter mravljinčenje v rokah in nogah. Lahko pride celo do težav z ravnotežjem. Kar se tiče psihološkega stanja, pa se pomanjkanje kaže v slabem spominu in zmedenosti.

Pomanjkanje B6 se kaže predvsem v obliki anemije, lahko se pojavijo tudi težave na koži in v ustih. Bolj ste dovzetni za okužbe, pojavi se lahko celo depresija.

Vseeno je enako pomembno, da v telo ne vnesete preveč vitaminov. Tudi najboljši B kompleks bo v tem primeru deloval na vas slabo. Prav zaradi tega je pomembno, da se pri jemanju B kompleks kapsul držite navodil.