Ali ste vedeli, da…?

 …Ima več kot 60% Slovencev povišan holesterol v krvi. Do tega privede nepravilna prehrana (veliko živalskih maščob, mastna hrana), pretežno sedeč način življenja (pisarniško delo), premalo gibanja, stres…vse skupaj pa vodi v debelost in povišanje holesterola v krvi do vrednosti, ki ogrožajo kvaliteto našega življenja.

Bolezni srca in ožilja se v Sloveniji uvrščajo na 1. mesto kar se tiče umrljivosti. Vrednosti so previsoke in vsak posameznik bi moral poskrbeti za čistost svojega ožilja in dobro delovanje prebavnega trakta.

 Pa Vi veste kakšne so vaše vrednosti holesterola?

Kar naprej poslušamo o holesterolu. Pa sploh vemo kaj holesterol pravzaprav je?

Gre za voskasto, pravzaprav maščobno snov, ki ni nujno naš največji sovražnik, kot nam je velikokrat zmotno predstavljeno.

Holesterol najdemo v prav vsaki človeški celici. Ima pomembno vlogo pri tvorbi vitamina D, prav tako je pomemben pri delovanju žolča, živčnega tkiva in tvorbi hormonov. V telo ga vnašamo s hrano, vendar ga naše telo proizvede tudi samo. Holesterol je tudi hrana za naše možganske celice.

Torej je holesterol za naš obstoj in pravilno delovanje telesa ključen. Problem nastane takrat, ko se začne lepiti na stene ožilja ter ustvarjati oblogo, ki začne oteževati pretok krvi. Pojavu pravimo ateroskleroza. To je tiha bolezen, saj jo zdravniki zaznajo šele ko nastopijo težave. Volumen ožilja se zoži, celice pa ne dobijo dovolj hranil za nemoteno delovanje, zato se pojavijo posledice. Nabira pa se na našem ožilju takrat, ko je v obliki kristalov, torej oksidiran.

Dobri ali slabi holesterol?

Vedno bolj se holesterol loči na tako imenovani »dobri holesterol« HDL in »slabi holesterol« LDL.

Naj vas razočaram, pravzaprav ni ravno prava razlaga dobri in slabi holesterol, ker praktično potrebujemo oba, če želimo, da procesi v našem telesu delujejo ne moteno. Eden t.i. »dobri « prinaša hrano v naše celice, drugi t.i. »slabi« pa odnaša odpadne snovi iz naših celic.

Torej oba moramo imeti, vendar v pravem razmerju.

Poskrbeti moramo, da ostaja holesterol v topnem stanju, da ga lahko telo izloči iz telesa in da se ne kristali lepijo na stene ožilja, sicer tukaj hitro preidemo na temo ateroskleroze in z njo povezanimi obolenji.

Torej v moderni družbi ima vse več ljudi težave s povišanim holesterolom ter previsoko telesno težo. Delno je zato odgovorna tudi prehrana.

2 Comments

  1. Imam povišan holesterol

    • Pozdravljeni ga. Marjana. Hvala za komentar. Odgovorili vam bom na vaš email.


Comments are closed for this article!