Pomlad je tukaj in narava nam pošilja veliko energije, veliko sonca.  Naša telesa pa ne morejo sprejeti vsega tega, ker še nismo naredili preskoka iz zimskega časa, zato je tukaj »pomladna utrujenost«.

Naši organizmi se morajo še sčistiti odpadnih snovi, zato nujno vnesite v organizem dovolj tekočine. Sem spada samo čista voda in čaj. Prilagoditi se moramo krajšim nočem in daljšim dnevom. Opazimo mogoče tudi kakšen »zimski kg« ali kakšen »zimski cm« okrog pasu. Urediti moramo svojo presnovo z zelišči, ki se že tisočletja uporabljajo v ta namen kot so: kamboška garcinija, cimet, grško seno ali triplat, borovnica. Zelo pomemben pri presnovi ogljikovih hidratov v energijo je tudi krom, zna ta način tudi zmanjšamo željo po sladkem.

Veliko težavo v sedanjem življenju nam povzročajo hormoni. O hormonih je dr. Sanja Toljan zapisala: «Hormoni so gospodarji našega telesa. Ko so hormoni uravnoteženi, se počutimo vitalno in zdravo, pa tudi izgledamo dobro. Kaj pa takrat, ko ni tako, ko se v svojem telesu ne počutimo dobro, ko nam nekaj preprečuje, da bi uživali v življenju, ko organizem zahteva, da jemo veliko sladkega in slanega, ko smo stalno utrujeni, slabo spimo in se redimo, ko nas mučijo policistični jajčniki, šibek libido in erektilna motnja? Če vaši hormoni niso uravnoteženi, bo ne glede na leta zaradi tega trpelo celo telo in psiha.«

V njeni knjigi je raziskovala katera zelišča vplivajo na homeostazo ali ravnovesje hormonov v telesu. To so ašvaganda, sibirski ginseng, grahovec, žajbelj in še . Pravijo, da se kar 80 % vseh antidepresivov predpiše v namen hormonskega neravnovesja.