Hormonsko neravnovesje in dobrodošla pomoč

V običajnih pogovorih za hormone največkrat slišimo v povezavi z vedenjem ali lastnostmi kakega človeka. Tako slišimo, da mladostnika dajejo hormoni, včasih to pripišejo komu, ki za splošen okus preveč leta za krili, nekoliko slabšalno pa tudi za ženske v srednjih letih, ki kakšen dan v službi niso najbolj razpoložene. Mena pri ženskah je v povezavi s hormoni sicer precej razširjena tema, malo manj pa se govori o upadu določenih hormonov pri moških, saj se pri njih to dogaja bolj postopno, zato so zunanji znaki, če govorimo o vplivu na razpoloženje in vedenje manj opazni. Iz teh moško-ženskih pogovorov sta najbolj znana estrogen in testosteron, čeprav jih po našem organizmu kroži več sto.

Že samo iz zgoraj omenjenih “ljudskih modrosti” je jasno, da so hormoni precej pomembni v človeškem telesu in da imajo velik vpliv. To je dejansko obsežna tema, saj gre za zapleten sistem, ki ima dejansko vpliv na vse, kar se dogaja v telesu. Tudi preučevanje in poznavanje delovanja človeških hormonov je razmeroma mlada veda.

Hormoni – vplivni prenašalci informacij

Hormoni so biokemične snovi, ki jih izločajo hormonalne žleze, večina od njih pa se s krvjo prenašajo po celem telesu. S hormoni žleze nadzirajo fiziološke funkcije telesa  tako, da jih pošiljajo do ciljnih organov, tkiv in celic. V človeškem telesu je več kot dvesto hormonov, odgovorni pa so za celo vrsto procesov: za pravilno delovanje presnove, spolni razvoj in plodnost, rast, čustvovanje, spanje, za občutek lakote, prilagajanje strahu in stresu ter še vrsto drugih stvari.

Za hormone pravijo tudi, da so eden od dveh komunikacijskih sistemov v telesu, saj so poleg živcev hormoni tisti, ki prenašajo informacije med organi našega telesa. Lahko tudi rečemo, da imajo enega ključnih vplivov na naše počutje in obnašanje.

Če naše telo ne proizvaja dovolj hormonov, se pojavijo različne težave, njihov upad pa povzroči prezgodnje staranje. Pojav imenujemo hormonsko neravnovesje. Pri ženskah prihaja do največ hormonskih neravnovesij med 30. In 50. letom, pri moških pa po 45. letu. Zaradi ključnega vpliva na celoten sistem nekateri hormonom pravijo tudi eliksir mladosti.

Znaki hormonskega neravnovesja

Zunanji znaki so prve gubice, koža ni več tako prožna, tkiva so ohlapnejša, mišična masa se začne manjšati. Opažamo tudi, da se nam grešenje pri prehrani pozna hitreje, saj ni več dovolj, da tečemo dvakrat okrog hiše in izgubimo odvečno težo, kot je to bilo nekoč. Tudi v telovadnici je potrebnega več truda, da ostanemo v takšni kondiciji kot prej.

Znaki hormonskega neravnovesja, ki jih čutimo v sebi, pa so lahko:

 • Nizek libido
 • Utrujenost
 • Tesnoba in depresija
 • Nespečnost
 • Prekomerno potenje
 • Prebavne težave in napihnjenost
 • Povečana želja po ogljikovih hidratih

Ko omenjamo hormone, oziroma hormonsko neravnovesje, ne smemo pozabiti na menopavzo, težave z nerednimi menstruacijami, težave z zanositvijo, odsotnost ovulacije in nezadostno delovanje ščitnice.

Hormonsko neravnovesje poleg naravnih zakonitosti najpogosteje povzročajo še stres, premalo spanja, premalo telesne aktivnosti in slaba prehrana. To pomeni, da si lahko deloma pri tem pomagamo tudi z zdravim življenjskim slogom.

Gibanje in umirjanje

Če se le da, naj bo redno. Skušajte se vsak dan odpraviti vsaj na polurni hitri sprehod. Telesno aktivnost prilagodite telesnim sposobnostim in počutju.

Naučite se umirjati. Načinov je veliko, odvisno, kaj vam ustreza. To so lahko meditacija, joga, branje, lahko tudi samo sprehod.

Spanje

Pomembno je, da imate čim bolj reden urnik. Strokovnjaki pravijo, da je najboljše, če greste spat pred 23. uro in da naj bo v spalnici popolna tema, iz nje pa odnesite tudi vse moteče dejavnike, predvsem elektronske naprave.

Prehrana

S prehrano si lahko precej pomagate pri hormonskem neravnovesju.

Nekaj osnovnih iztočnic:

 • Omejite uporabo bele moke, sladkorja, škroba
 • Čimbolj opustite uživanje mleka in mlečnih izdelkov
 • Uživajte manj sladko sadje, stročnice ali zelenjavo
 • Če jeste meso, naj bo predvsem belo
 • Za prigrizek med obroki si privoščite oreščke in semena
 • Uporabljajte hladno stiskana olja
 • Omejite pitje kave in alkohola
 • Izogibajte se slaščicam in hitri prehrani
 • Vsak dan popijte vsaj dva litra sveže vode

In še to:

Ne stradajte čez dan, ker boste zvečer zagotovo preveč pojedli.

Nazadnje jejte vsaj tri ure pred spanjem.