Naše ožilje lahko uspešno opravlja svojo nalogo le, če zanj dobro skrbimo. Pri povprečnem odraslem človeku je vseh žil in kapilar kar 150 tisoč kilometrov. Je pravo cestno omrežje, po katerem poteka urejen promet krvi s hranilnimi snovmi ali odpadki.

Žilne stene so sestavljene iz treh slojev: notranjega endotela, mehke mišice in vezivnega tkiva. Hitrost pretoka krvi je različna. Po arterijah teče kri najhitreje, medtem, ko v kapilarah upočasni, tako imajo celice dovolj časa, da iz krvi počrpajo hranilne snovi in odložijo odpadke. Če je pretok moten, kri zastaja, nastanejo krčne žile, celicam primanjkuje hrane, odpadne snovi pa se ne izločijo in postopno se zastrupljamo. Vse to potrjuje, da moramo za svoje žile dobro skrbeti. Obenem moramo skrbno izbirati hrano, ki preprečuje krvne strdke in ohranja žile brez oblog, močne, prožne, pretočne in voljne. Ni novost, da strdke povzroča dolgotrajno neustrezno prehranjevanje, zato lahko z ustrezno prehrano to nevarnost tudi odstranimo in preprečimo. Potrebno se je izogibati gaziranim pijačam z dodanim sladkorjem, saj le-te rušijo zdravje našega organizma, in uživati raznoliko rastlinsko hrano.

Zdravniki se najpogosteje pri bolnikih srečujejo že z akutnim stanjem, ki ga je potrebno takoj reševati z zdravili. Žal premnogi bolniki svojih slabih prehranskih navad in razvad, tudi po zdravniškem opozorilu, ne spremenijo in živijo po starem naprej.

Spremembe na ožilju lahko upočasnimo in preprečimo z zdravo in preventivno prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo, z naravnimi vitamini, minerali in vlakninami ter z beljakovinami in nenasičenimi maščobnimi kislinami. V tem primeru se bomo redko srečali s težavami, ki privedejo do strdkov.

Pravočasno poskrbite za svoje ožilje.