VRNITE USLUGO VAŠIM JETROM

Januar je čas, ko začnemo uresničevati novoletne zaobljube in nikakor ne moremo spregledati drugega največjega organa, ki smo mu po celoletnih pregrehah dolžni vrniti uslugo. Vse nezdrave navade in razvade, ves stres in psihične obremenitve, vsa negativna čustva in skrbi, vse to nam gre »na jetra«. Pa ne samo nam, temveč tudi našim jetrom.Jetra opravljajo več kot 500 različnih funkcij v našem telesu, med drugim so zadolžena za presnovo beljakovin, ogljikovih hidratov ter maščob, za shranjevanje določenih vitaminov in mineralov, za tvorbo žolča ter holesterola, sintezo hormonov in še mnogo drugih ključnih funkcij. Ena izmed najpomembnejših pa je definitivno razstrupljanje in odstranjevanje toksičnih snovi iz telesa.

Kaj gre »jetrom na jetra«?

Ljudje smo nagnjeni k uživanju in užitek nam marsikdaj prinašajo določeni okusi in razvade, ki jih naša jetra niso najbolj vesela. Strupi, ki jih zaužijemo, vdihavamo in nenazadnje tudi nanašamo na kožo so nekaj, kar jetra še posebej obremeni. Mastna, močno predelana hrana, gazirane, sladke pijače, alkohol, cigareti, smog ter onesnažen zrak, konvencionalna kozmetika in nenazadnje tudi čistila, ki jih uporabljamo za čiščenje doma. Dnevno smo izpostavljeni mnogim različnim strupom, ki obremenijo naša jetra. Ta ponižno opravljajo svoje funkcije, čistijo naše telo toksinov, hkrati pa nam svoje preobremenjenosti ne pokažejo, saj jetra niso oživčena in zato tudi ne bolijo. Kako torej vedeti, kdaj so naša jetra preobremenjena in potrebujemo učinkovito razstrupljanje?

Prvi znaki, ki kažejo na zamaščenost in preobremenjenost naših jeter so slaba in počasna prebava, nepojasnjena, kronična utrujenost, trebušna debelost ter tudi težave s spominom in koncentracijo, saj jetra toksinov ne odstranjujejo več tako učinkovito in se ti pričnejo nabirati v možganih. Z zamaščenostjo jeter je povezan tudi visok holesterol, povišani trigliceridi, pospešeno potenje in neprijeten telesni vonj.

Vsekakor pa lahko naredimo naravno in učinkovito razstrupljevalno kuro tudi preventivno. Danes živimo precej hitro in smo dnevno podvrženi različnim toksinom v zraku, vodi in hrani. Rastline in zelenjava so polne kemikalij in pesticidov, meso je polno hormonov in antibiotikov ter tudi ostala živila vsebujejo mnogo različnih skritih aditivov, konzervansov, barvil in umetnih arom. Čas je torej, da našim jetrom enkrat letno vrnemo uslugo in jim s kakovostnimi rastlinskimi izvlečki pomagamo pri regeneraciji.

Določene rastline in njihovi izvlečki imajo dokazano delovanje na zaščito in regeneracijo jetrnih celic. Zelo poznan je recimo pegasti badelj, ki ga ljudje pogosto uživajo v obliki različnih pripravkov, pa vendar niso vsi pripravki enako učinkoviti. Najprej je potrebno pri izdelku preveriti, koliko ključnih učinkovin vsebuje. Za razstrupljanje je ključen silimarin, še bolj pomembna pa je snov silibin, ki se nahaja v silimarinu. Silibin ima namreč klinično dokazano terapevtsko učinkovitost pri zdravljenju alkoholne in otroške ciroze jeter, zato le preverite vsebnost te neprecenljive učinkovine.

Ali veste tudi to, da je silimarin slabo topen v vodi,  zato  je uporaba  vodnih  izvlečkov,  kot  je  npr. čaj iz pegastega badlja, neučinkovita? Najboljši učinek lahko pričakujemo pri izdelku, ki ima glavne učinkovine, kot je silibin, vezane na fosfolipide oziroma v fitosomalni obliki. Na ta način se zagotovi kar najboljša absorpcija pa tudi varnost ob jemanju.

Čemu še posvetiti pozornost ob razstrupljanju?

Ob vsakem razstrupljevalnem tretmaju je izjemno pomembno, da zraven pijemo dovolj tekočine (vode, čaja), saj je ta nujna za učinkovito čiščenje. Priporoča se vsaj 3 dcL na 10 kg telesne mase, saj v nasprotnem primeru obstaja tveganje, da se odpadne snovi ne izločijo iz telesa, temveč se zaradi pomanjkanja vode ponovno absorbirajo v telo. Tudi napredek in uspeh razstrupljanja bo ob zadostni hidriranosti bistveno boljši. Ne pozabimo tudi na čim bolj zdravo in nepredelano hrano ter nenazadnje na sprostitev in kak sprehod v naravi na svežem zraku.

Boljši učinek razstrupljanja pa bomo dosegli tudi, če bomo ob jemanju zgoraj omenjenih naravnih izvlečkov poskrbeli tudi za tvorbo glutationa v našem telesu. Ta je namreč naš najpomembnejši lastni antioksidant oz. razstrupljevalec v jetrih in na stimulacijo njegove izgradnje vplivajo določene aminokisline in vitamini. Le redki izdelki za razstrupljanje jeter na trgu pa upoštevajo dejstvo, da moramo za učinkovito razstrupljanje poskrbeti tako za tvorbo glutationa v jetrih, kot tudi uporabljati kvalitetne naravne izvlečke z visoko vsebnostjo učinkovin, ki vplivajo na regeneracijo in obnovo jetrnih celic.

2 Comments

  1. Pozdravljeni zanima me ce bi se dobile blazinice za čistiti jetra .Ki se prilimajo na podprte Ki čistijo telo vem da se to dobi.A kje točno nevem.Rada bi si očistila jetra.

    • Spoštovani Elizabeta. Hvala za vaš komentar. Za celostno čiščenje in regeneracijo jeter bi vam svetovali izdelek, ki vsebuje sestavine, ki vplivajo na razstrupljanje jeter od znotraj. Obliži pa so seveda dobrodošla podpora.


Comments are closed for this article!