V človeškem telesu imamo preko 600 mišic. Razločujemo prečno progaste mišice, gladke mišice in srčno mišico. Gladke mišice, včasih imenovane tudi neprostovoljne mišice, so v stenah večine notranjih organov, na primer v steni prebavil, krvnih žil, sečnega mehurja, take so mišice v koži, ki naježijo dlako, itd. Gladke mišice se krčijo neodvisno od naše volje in njihovega gibanja tudi ne moremo nadzirati.
Gladke mišice so po vsem telesu. V želodcu in prebavnem sistemu se zožijo in sprostijo, ter omogočajo potovanje hrane skozi telo. Najdemo jih tudi v mehurju. Ko so sproščene, vam omogočajo, da držite urin dokler je potrebno. Te mišice so tudi v ženski maternici, kjer se otrok razvije. Kadar je čas za rojstvo, pomagajo potisniti otroka iz materinega telesa.
Tako kot gladka mišica deluje tudi srčna mišica brez vsake pomoči. Posebna skupina celic v srcu je znana kot srčni spodbujevalnik, ker nadzira srčni utrip.

Prečno progaste ali skeletne pa so predvsem tiste mišice, ki so pritrjene na kosteh. Te mišice premikajo kosti s skrčenjem. Prečno progasta mišica je tudi jezik, prav tako mišice, ki premikajo oko, in še nekatere. Vse te mišice se krčijo z našo voljo in se njihovih gibov zavedamo. Prečno progaste mišice delujejo hitreje od gladkih.

V vsaki mišici potekajo številne krvne žile. Kri dovaja mišicam vse snovi, ki so potrebne, da mišica lahko deluje. To so hranilne snovi in kisik. Kri pa tudi odstranjuje iz mišic vse nepotrebne snovi, ki nastajajo, ko mišica deluje.

Kadar mišice delujejo, jim dovaja kri mnogo več hrane in kisika kot tedaj, kadar mirujejo. Ker dobivajo več hranilnih snovi, se večajo in debelijo. Debelejše mišice pa so krepkejše in lahko opravljajo več dela.

Ko prihajamo v leta enostavno naše mišice začnejo propadati, tudi zaradi tega, ker hrano slabše predelamo in ne dobimo več toliko koristnih beljakovin, kot takrat, ko smo mladi. Z leti začnemo izgubljati mišično maso, pri 70ih letih je izgubimo kar 40%. Začnemo se manj gibati in naše mišice oslabijo. Večkrat se naša teža ne spreminja, začne pa se spreminjati oblika telesa, mišice so bolj ohlapne, začne se nabirati okrog trebuha in oslabi tudi naše srce, ki je najmočnejša mišica. Tudi večina avtoimunskih obolenj prispeva k propadanju mišic in posledično k slabenju kvalitete našega življenja. Tukaj vsekakor govorimo o Multipla, Parkinsonovem obolenju,…

Prehranska dopolnila naj bi uporabnikom bo pomagala k večji moči in manjši utrujenosti, hitrejšemu okrevanju po vsakem obolenju. Zmanjšala bodo vnetja v telesu in bolečine, poskrbeli za prožnejše sklepe, prožno ožilje, boljšo prekrvavitev našega organizma. Zaustavile bodo propad mišic, kljub temu, da nismo fizično aktivni. Skratka, zaustavila bodo naše staranje.