Kako v teh časih obdržati notranjo moč in zdravje.

Verjetno smo v najbolj zahtevnem delu leta, ko gre za vitalnost in energijo, ki ju moramo imeti za delovanje čez dan. Pozitivni vplivi poletnih počitnic in kakšnega potovanja so že kar precej popustili, delamo na polno, kot se reče, ponekod se že čuti pritisk zaradi vsega, kar je treba postoriti še pred prazniki. Poleg tega so dnevi krajši, bolj temačni, sonca pa vsekakor ni dovolj.

Kako v teh časih obdržati notranjo moč in zdravje.

A bi tem trenutku verjetno vsi z veseljem pristali na vse te obremenitve in še skakali v zrak od veselja, da imamo nad glavo samo to. Že slabi dve leti namreč živimo v nekem filmu, ki se kar naprej zapleta in se kar noče in noče končati. Epidemija Covida-19 nas je pahnila v neko stanje, ki je psihološko precej blizu vojnemu stanju, saj na nas poleg stisk zaradi omejitev in občutka, da izgubljamo svobodo, pritiska tudi strah za zdravje in v nekaterih primerih žal tudi za življenje. Nekateri so se ob tem zaradi težav gospodarstva ob začetku epidemije znašli tudi v finančni in eksistencialni stiski, ko človeka preganjajo skrbi, ali bo lahko plačal vse položnice, kredite in druge obveznosti. Kombinacija vseh teh skrbi vas lahko popolnoma ohromi in stisne ob tla.

Ljudje smo v resnici zelo močna in prilagodljiva bitja in večini nekako uspe priti skozi vse krize, toda cena zato je včasih zelo velika, saj sta naše telo in psiha tudi veliko bolj subtilna, kot se nam na hitro zdi. Posledice so zato psihične in telesne. Ker je človek celota, se te zelo prepletajo. Zelo nevarno je to, da se teh posledic dostikrat ne zavedamo, saj se prikradejo zelo počasi in ko je škoda storjena in se pojavijo različne zdravstvene težave, nam ostane le to, da jih skušamo čim hitreje in uspešneje sanirati in si obljubiti, da bomo prihodnje bolj pazili nase.

Zavedati se moramo, da se vsi pozitivni in negativni dogodki nekje zapisujejo, pa ne tako kot na papir, bolj kot na neko voščeno ali glineno ploščo, kjer ostanejo veliko dlje. Znano je, da če se samo zelo razjezite, se stisnejo vsi notranji organi in je vse telo v krču, posledice tega dogodka pa ne izzvenijo tako hitro. Zdaj pa si predstavljajmo, da že slabi dve leti nenehno nalagamo in nalagamo. Še huje je, da nam je to postalo tako samoumevno, da se tega že več ne zavedamo in zato v večini tudi ne ukrepamo in ne iščemo ventilov in sprostitve. Zato je vse več zdravstvenih in psihičnih težav. Psihoterapevti pravijo, da še nikoli niso imeli tako dolgih čakalnih vrst in da je vse več ljudi, ki so se znašli pred zidom in ne vedo, kako naprej. Na koncu se bo izkazalo, da je epidemija Covid-19 poleg tega, da je po vsem svetu odnesla ogromno število dragocenih življenj, imela tudi neizbrisne posledice za tiste, ki so preživeli.

Veliko je osebnih zgodb ki kažejo, kako zelo se ne zavedamo pritiskov in posledic, ki nam jih te puščajo. Ljudje pripovedujejo, da se jim je zdelo, da sami kar dobro prenašajo vse skupaj in to sploh ni takšna drama, kot se zdi nekaterim. Odločno so se lotili reševanja težav in se niso preveč ukvarjali s poročanjem medijev, spremljanjem podatkov o epidemiji in se izogibali pogovorov o tem. Sledil pa je trenutek resnice…

Nekdo je pripovedoval, da je po več kot letu in pol takšnega življenja prvič odšel na krake počitnice v tujino in tako izstopil iz vsakdana doma. Po dveh dneh raziskovanja čudovite pokrajine, okusni večerji in kozarčku odličnega vina so se trdno zaprta vrata odprla. Takole pravi: Vračali smo se z avtom v hotel, vsa okna so bila odprta, igrala je glasba, sijalo je sonce, pogled na pokrajino je bil čudovit. In nenadoma so se v očeh trdnega moškega pojavile solze in tiho sem si rekel – spet sem živ.

Ta lepa zgodba nam pove dvoje. Potrjuje, da se pritiski in posledice največkrat nalagajo nezavedno in dalj časa. In to, da se moramo tega bolj zavedati, predvsem pa, da poskrbimo za telesno in psihično sprostitev. Da se moramo imeti tako radi, da si ne glede na vse vzamemo čas zase, za pogovor s sabo.

Kako v teh časih obdržati notranjo moč in zdravje.

Najboljša obramba pred takšnimi pritiski je življenjski slog, ki vključuje dovolj gibanja, “čiščenja” misli, pozitivne naravnanosti in samozavesti. Dodajmo še zdravo prehranjevanje in dovolj počitka, pa smo že blizu.

Marsikdo bo rekel: ‘Govoriti je lahko, narediti pa težje’. Res je. Za vse je potrebna odločitev in trening, vaja. Dostikrat opozarjamo, da je človek celota, zato se moramo tako tudi obravnavati. Pravijo, da je Covid prinesel tudi kaj dobrega, npr. drugačen način dela, delo od doma, nove poslovne priložnosti. Izrabimo ga lahko tudi za boljše zavedanje, kaj nam lahko povzročijo nenehni pritiski in obremenitve. Če ste med tistimi, ki rabite več časa za odločitev, vam bo mogoče pomagal konec leta, ki se bliža in ga mnogi jemljejo kot prelomnico, ob kateri uvajajo spremembe.

Še bolje pa bo, če že danes naredite svoj načrt za odpornost, ki bo vključeval večje zavedanje pritiskov, psihično sproščanje, telesno gibanje in pozitiven naboj, pozornost pa namenite tudi temu, kako lahko telesu pomagamo z vnosom zdrave hrane, rednim gibanjem in dodajanjem vse prepotrebnih kvalitetnih prehranskih dopolnil, ki jih samo telo rabi, saj je le tako kos vsem naporom. Pa srečno!