Ravnovesje je beseda, ki jo velikokrat slišimo v zvezi z mnogimi področji življenja. In tudi, da je v naravi vse prav, takrat, ko je v ravnovesju. Ljudje smo kot del tega velikega, kompleksnega sistema, ki mu največkrat rečemo kar narava, tudi podvrženi tem zakonitostim. Za zdravo in izpolnjeno življenje potrebujemo ravnovesje, tako na psihičnem kot na telesnem področju. Vse bolj se zavedamo tudi, da sta oba tudi tesno prepletena in vplivata druga na drugega, tako da včasih ne vemo takoj, kje je izvor kakšne težave, ki nas pesti. Je posledica stresa, slabega počutja, stiske, ki se prej ali slej odrazi na telesu, ali pa je razdražljivost, slaba volja in neugodje posledica dogajanj v telesu?

V današnjem svetu, ki se vrti vse hitreje in pred nas nenehno postavlja nove izzive, je naše ravnovesje nenehno ogroženo, saj nam ob vseh pritiskih, ki povzročajo stres, predvsem zmanjkuje časa zase. Da bi se ustavili, umirili, globoko zadihali in začutili, kaj zares potrebujemo, pa tudi, da bi v miru pojedli svoj obrok in poskrbeli za redno gibanje.

Takšen način življenja ima seveda svoje posledice, včasih manj včasih bolj resne, nekatere pripeljejo tudi do bolezni. Običajen človek nenehno krmari med težjimi, bolj obremenilnimi in lažji obdobji, tako da se posledice teh “grehov” včasih zelo dolgo ne pokažejo in se prikradejo precej neopazno. Pripisujemo jih trenutnemu slabemu spancu, spremembi vremena, pomanjkanju časa za gibanje, kar bomo zagotovo v kratkem popravili (večna obljuba), morda smo na zabavi malo preveč pojedli in popili…

V resnici pa smo že nekoliko porušili svoje ravnovesje. Omenili smo tudi pomen psihičnega ravnovesja, a se danes se bolj posvečamo telesnemu ravnovesju, predvsem delu, ki bi mu lahko rekli tudi generator energije ali pa motor telesa.

Eden od osnovnih temeljev dobrega počutja, ki izvira iz stanja telesa, sta namreč primeren in kakovosten vnos hrane ter pravilno delujoč prebavni sistem, ki telo oskrbi z vsemi potrebnimi hranili in mu zagotovi energijo, potrebno za učinkovito delovanje in obrambo pred zunanjimi negativnimi vplivi.

Če se poruši ravnovesje v prebavnem sistemu, se lahko pojavijo številne težave. Danes se bomo lotili vzroka vrste bolj ali manj hudih težav, ki jih povzroča gliva, ki je sicer sestavni del človekovega sistema, postane pa nadležna in škodljiva, če se ravnovesje v prebavnem sistemu poruši in se preveč razširi. To je kandida.

Gre za obliko kvasovke, ki se v majhnih količinah zadržuje v naših ustih in črevesju. Njena naloga je pomoč pri prebavi in absorpciji hranil. Če ste zdravi, imate močan imunski sistem in je vaše telo v ravnovesju, bodo koristne bakterije ohranjale normalno prisotnost kandide.

Če pa se kandida preveč razširi in uide izpod nadzora, začne razgrajevati steno črevesja in prodre v krvni obtok. V naše telo spušča strupene produkte in povzroča vnetje v prebavilih, sledijo pa tudi številne druge zdravstvene težave, ki lahko vodijo celo v depresijo.

Zakaj se začne kandida prekomerno širiti?

Zdrave ali dobre bakterije v črevesju po navadi ohranjajo raven kandide v ravnovesju. Kadar pa npr. antibiotiki uničijo te dobre, probiotične bakterije, se lahko kandida začne hitro širiti in množiti.

Širjenju in razmnoževanju kandide pomaga hrana z veliko ogljikovimi hidrati in sladkorja, uživanje kvasa, alkohola, mlečnih izdelkov, veliko pa k temu lahko prispeva stres.

Znakov, da se je kandida preveč razširila je veliko, nekateri od spodaj naštetih so lahko tudi posledica česa drugega, zato je treba biti pozoren na svoje telo.

Utrujenost

Slabo počutje

Nihanje razpoloženja

Napihnjenost

Driska

Zaprtost

Krči

Glivice na prstih

Glivice v ustih

Močno obložen jezik

Zastajanje vode

Zabuhlost

Srbeča koža

Dermatitis

Luskavica

Alergije

Vnetja

Bolečine v sklepih

Bolečine v mišicah

Kronične bolezni

Težave s hormoni

Težave z delovanjem ščitnice

Težave s hujšanjem

Slab imunski sistem

Tesnoba

Simptomi preveč razširjene kandide se lahko razlikujejo od človeka do človeka, prav tako povzročitelj. Preprosto ne obstaja zgolj en sprožilec, ki bi bil kriv za previsoko raven kandide v telesu, temveč lahko govorimo o različnih dejavnikih, ki prispevajo k nastanku težav pri ljudeh, ki so zanje dovzetni.

Kako poskrbeti, da se kandida preveč ne razširi?

Zelo pomemben je način prehrane, ki naj vsebuje čim manj sladkorja, predelanih maščob, pravzaprav način prehrane, ki mu na splošno rečemo zdravo prehranjevanje – vsebuje naj veliko zelenjave, čim manj škroba, esencialne maščobne kisline, stročnice, ajdo, proso, riž, agrume, jagodičevje, mandlje lešnike, semena…

Poleg tega poskrbite za čim več gibanja na zraku, saj telesna vadba povečuje raven kisika telesu. Čeprav to vedno ni lahko, skušajte zmanjšati količino stresa, kolikor se da. Obstajajo tudi prehranska dopolnila, ki vam lahko pomagajo obdržati kandido pod nadzorom ali pa telesu nudijo vso potrebno podporo, ko se mora podati v boj z njo. Drobno pomočnico, ki lahko postane nadloga, je torej mogoče obvladati. Želimo vam veliko zdravja in dobrega počutja, predvsem pa – ohranite svoje ravnovesje.