Čudežna starodavna rastlina za današnje dni

Zlata korenina, indijski žafran, rumeni ingver, turmerik in seveda nam najbolj znano ime – kurkuma.

To je le nekaj imen za starodavno rastlino, ki si je v zadnjih letih v Zahodnem svetu pridobila status skoraj čudežne zdravilne rastline. Ima številne pozitivne lastnosti, a je kot pri vsem tudi tukaj potrebna previdnost, zato je koristno, da čim več vemo o njej. Odpravili se bomo na kratko potovanje in jo temeljiteje spoznali.

Priljubljena azijska začimba in zdravilna rastlina

Kurkuma (Curcuma longa) je ingverju sorodna rastlina, ki je doma v tropskem delu jugovzhodne in južne Azije. Največ je pridelajo v Indiji, kjer je kar 80 odstotkov porabijo sami, saj jo kot začimbo ali rumeno barvilo dodajo k skoraj vsaki jedi, naj bo vegetarijanska ali mesna. Gojijo jo tudi na Kitajskem in v Indoneziji.

Po okusu je kurkuma blago pikantna, malce grenka, jedka, kot nekakšna mešanica ingverja in pomaranče. Vsebuje mangan, železo, vitamin B6, veliko vlaknin in tudi kalija. Kot rečeno, v tradicionalni indijski in tudi kitajski medicini so jo sprva uporabljali predvsem za zdravilo proti vnetju. Rumeno oranžno barvilo v kurkumi se imenuje kurkumin – in prav to naj bi bilo njena glavna zdravilna učinkovina. Pri nas je uporaba kurkume kot samostojne začimbe vedno bolj uveljavljena, nahaja pa se tudi v raznih mešanicah začimb kot je curry.

Bogata zgodovina uporabnosti

Verjeli ali ne, kurkumo so uporabljali že pred skoraj 4.000 leti, v obdobju vedske kulture v Indiji, ko so jo uporabljali kot glavno začimbo in tudi v religiozne namene. 600 let pr. n. št. pa so kurkumo že uporabljali kot barvilo in zdravilo.

O njenih zdravilnih učinkih je pisal že slavni Pedanij Diskorid, grški zdravnik, farmakolog, botanik in avtor knjige De materia medica, grške enciklopedije o zeliščarstvu in sorodnih zdravilnih snoveh, ki je bila kar 1.500 let prava uspešnica. Bil je zaposlen kot zdravnik v rimski vojski.

Poglejmo, kako so nanjo gledali v različnih kulturah.

Kurkumo so povsod v Aziji uporabljali za zdravljenje želodčnih in jetrnih težav ter zunanje za zdravljenje ran in kot kozmetično sredstvo.

Po tradicionalni vzhodni medicini so zdravilni učinki kurkume med drugim čiščenje krvi in prebavil, pomaga pri težavah z jetri in žolčnikom in pri hepatitisu. Kurkuma vsebuje snov imenovano kurkumin, ki deluje kot stimulant za jetra in žolčnik pri izločanju žolce, bilirubina in pa holesterola. Z leti se izločanje teh snovi pri človeku zmanjša, kar posledično zmanjša tudi absorpcijo hranil, ki so topna v maščobah. Kurkuma tudi ščiti jetra proti strupom in kemikalijami, je učinkovita pri zdravljenju virusnega hepatitisa, izboljšuje izločanje zaščitnih snovi v želodcu, ki ščitijo želodčno steno.

V ajurvedi je osnovna začimba, ki je hkrati tudi zdravilo, in sicer antibiotik, razstruplja, vitalizira, pomlajuje. Pomirja suh kašelj, čisti sinuse, zdravi vnete sklepe in druga vnetja, uničuje bakterije in pomaga izločati toksine. Ker deluje antiseptično in antibakterijsko jo ajurvedski zdravniki uporabljajo za dezinfekcijo ran in opeklin, ker pa tudi pospešuje prebavo in uravnava presnovo, je priljubljena pri ženskah, ki si želijo izgubiti nekaj kilogramov. Zaradi svojega blažilnega učinka pa je zelo uspešna tudi pri zdravljenju želodčnih težav, saj preprečuje nastajanje čirov.

Zahodni viri

Seveda pa se jo je zaradi velikega zanimanja med ljudmi lotila tudi zahodna znanost.

Trenutne raziskave dokazujejo, da zato, ker je močan antioksidant, varuje črevesje pred prostimi radikali, ki poškodujejo celice DNK. Kurkumin je tista sestavina, ki ustavi te spremenjene celice in jih uniči ter tako prepreči, da bi se širile po telesu. Medtem ko nekateri strokovnjaki zatrjujejo, da zavira rast rakavih celic pri raku na dojkah, pa še potekajo raziskave glede vpliva na Alzheimerjevo bolezen.

Kurkuma vsebuje aktivno snov imenovano kurkumin, ki je znana po tem, da stimulira jetra in žolčnik pri izločanju žolča, bilirubina in holesterola. Prav zato poskrbi, da so jetra zaščitena pred strupi, ki jih vsakodnevno vnašamo v telo. Eterično olje kurkume topi žolčne kamne. Pri kurkumi je bilo najbolj raziskano njeno protivnetno delovanje, kjer so se tudi pokazali najboljši rezultati in sicer pri najrazličnejših vnetnih obolenjih v vsem telesu.

Kot pri vsaki stvari – s premislekom

Rekli bi, da je prav prikladno vsestransko zdravilo za čase, v katerih trenutno živimo, vendar ga je treba uporabiti primeren in varen način. Če greste raziskovat spletne strani, boste našli cel kup nasvetov glede primerne dnevne količine in načinov uživanja, da bi lahko kar najbolje izkoristili zdravilne lastnosti kurkume. Najbolj običajen način, kjer verjetno ne morete pretiravati, je, da kurkumo kot začimbo vključujete v svoje jedi, potem je tu kurkumin čaj, pa različni napitki.

Če pa bi želeli še okrepiti njene učinke, potem se je treba tega lotiti bolj načrtno in raziskati, na kak način se najbolje absorbira v telo in kakšne količine so še varne, saj ima tudi stranske učinke, med drugim redči kri.

Če ne želite tvegati, pa so tu tudi številni prehranski dodatki, ki vključujejo kurkumo v kombinaciji s še drugimi snovmi, glede na cilje, ki jih želite doseči.

Izbira je torej velika, le najti morate način, ki vam je najbolj pisan na kožo. Srečno in naj zlati prah tudi vam pomaga pri krepitvi in ohranitvi zdravja!