Vsak organizem potrebuje za normalno delovanje energijo, ki jo v telo vnašamo s hrano. Ta vsebuje hranilne snovi, ki jih potrebujemo kot vir energije in vir snovi potrebnih za gradnjo organizma. Pri pretvorbi hrane v nujno potrebno celično energijo pa igra ključno vlogo koencim Q10.

Kaj je koencim Q10?
Koencim Q10 je naravna snov, ki je prisotna v vsaki človeški celici in je nujno potrebna za pretvorbo hrane v celično energijo. Koencim Q10 dobimo tudi s hrano, vendar pa so njegove količine v hrani, tudi zaradi toplotne obdelave, zelo nizke. Zato strokovnjaki priporočajo uživanje koencima Q10 v obliki prehranskih dopolnil, najbolje v kombinaciji z minerali in vitamini.

Ste pogosto utrujeni?
Koencim Q10 poskrbi, da imajo organi v telesu dovolj energije za normalno delovanje. Pomanjkanje le-tega pa se pogosto začne kazati v občutku utrujenosti, pretirani izčrpanosti.

Ali ste vedeli, da naše srce potrebuje enako energije pri udarcu kot stegenska mišica pri šprintu?

Ali ste vedeli, da udari kar 100.000 krat v enem dnevu?

Da prečrpa do našega 65. leta kar polovico Bohinjskega jezera?

Katere so prednosti koencima Q10?
– Varuje pred škodljivimi vplivi prostih radikalov
– Pozitivno vpliva na zdravje las in nohtov
– Pomaga pri delovanju imunskega sistema
– Podpira delovanje organov in žlez
– Pripomore k boljši telesni zmogljivosti
– Zmanjša bolečine v mišicah
– Pomaga pri hitrejšem okrevanju

Največ koencima Q10 je prisotnega v energijsko najbolj potratnih organih, kot so srce, ledvice in pljuča. Po 30. letu začne sinteza koencima Q10 vpadati, prav tako na zmanjšanje količine koencima Q10 vplivata tudi stres in bolezen. Zmanjšanje notranjih zalog koencima Q10 pa lahko uspešno nadomestimo s kakovostnimi prehranskimi dopolnili in tako lahko telesu zagotovimo optimalen vnos življenjsko potrebnega koencima Q10 ter poskrbimo za normalno delovanje organov. Q10 je tudi močan antioksidant in ohranja našo mladost, pravijo, da če nam naredijo test koliko Q10 imamo v telesu nam lahko določijo biološko starost. Kombinacija je pomembna tudi za ohranjanje videza kože, las,…