Ko gre za hormonske spremembe in s tem povezane  težave pri ljudeh, ki vstopajo v zrela leta, smo navajeni, da se govori predvsem o hormonskih težavah žensk, o vstopu v meno in podobno, o težavah moških pa se govori manj, oziroma se je govorilo, saj zadnja leta poteka veliko akcij ozaveščanja o tem. Verjetno je eden ključnih dejavnikov tudi to, da so moški veliko bolj zadržani, ko gre za zdravstvene težave in o tem bolj neradi govorijo, še zlasti, ko gre za težave intimne narave, kot so težave s sečili in prostato.

Kaj sploh je prostata?

Prostata je žleza v obliki kostanja, ki je v normalnih okoliščinah velika približno 25 ml. Leži med sramno kostjo in danko, neposredno pod sečnim mehurjem. Skozi prostato poteka sečnica, čez katero se izločata seč in semenska tekočina. Funkcije prostate še niso popolnoma pojasnjene, znano pa je, da tvori izločke, ki so del semenske tekočine, in izločke, ki varujejo spodnja sečila pred vnetji. Ob rojstvu tehta prostata le nekaj gramov ter nato raste še celo življenje. Ta njena rast vsaj do 40. leta pogosto ne povzroča večjih težav, a imajo kljub temu mnogi moški že pred 60. letom zaradi povečane prostate težave z uriniranjem.

Benigna hiperplazija prostate (BHP) – sama po sebi ni nevarna, a povzroča neprijetnosti

Prostata ima pomembno vlogo pri vplivu na kakovost življenja moških v zrelem in starejšem obdobju življenja. Pri vseh moških pod vplivom moškega spolnega hormona testosterona začnejo celice določenega dela prostate nabrekati, kar vodi do povečanja prostate. Ta proces imenujemo benigna hiperplazija prostate, ki sama po sebi ni nevarna, lahko pa povzroči precej nelagodja in težav, kot so oslabitev curka pri uriniranju, nočno mokrenje, pogostejše dnevno mokrenje, težaven začetek mokrenja, prekinjajoč curek pri mokrenju, občutek nepopolnega izpraznjenja mehurja, pa tudi kapljanje seča po koncu mokrenja, pogosto ali celo nekontrolirano mokrenje.

Ker se življenjska doba podaljšuje, je tudi omenjenih težav več. Povprečna življenjska doba moških se daljša in v letu 2000 je bilo na svetu že več kot 600 milijonov moških, starejših od 60 let. Moški v razvitem svetu imajo 50 odstotkov možnosti, da bodo imeli v starosti težave z mokrenjem zaradi benigne hiperplazije prostate. Prav zato je ta bolezen eden najpogostejših razlogov za obisk pri urologu.

Prej premagamo nelagodje, hitreje si lahko učinkovito pomagamo

Prva reakcija na te težave sta seveda nelagodje in strah, dostikrat tudi sram, saj moški svojo moč, vitalnost in mladost v veliki povezujejo tudi s “kondicijo svojih spolnih organov”. Vendar je za preprečitev večjih težav, ki dejansko vplivajo na kakovost življenja, treba pravočasno ukrepati, saj je mogoče težave s povečano prostato dostikrat mogoče zelo dolgo obvladovati z zdravili, obstaja celo veliko naravnih snovi, ki so v veliko pomoč.

Prav zaradi strahov, ki se pojavijo, je zelo pomembno znova poudariti, da benigna hiperplazija prostate (BHP), kot se imenuje rast prostate s staranjem, sama po sebi ne pomeni večje nevarnosti, prav tako pa se največkrat niti ne razvije v raka prostate, kot mnogi zmotno mislijo. Slednji se lahko razvije na vsaki, tudi zdravi prostati.

Prostatitis

Druga pogosta bolezen prostate je vnetje ali prostatitis,  ki ga povzročijo bakterije in pogosteje doleti moške do 50. leta. V akutni fazi se kaže burno z visoko vročino, mrzlico, močnimi bolečinami v presredku in v spodnjem delu trebuha, stalnim siljenjem na vodo in oteženim, pekočim uriniranjem. Bolezen se zdravi z antibiotiki in protibolečinskimi zdravili.

Kako zdraviti BHP?

Lažje oblike motenj zaradi BHP je mogoče zdraviti z splošnimi preventivnimi ukrepi, ki so povezani predvsem z življenjskim slogom. Treba je omejiti uživanje alkohola, kave, maščob, tobaka in močnih začimb. Pri lažjih in zmernejših težavah, ki jih povzroča BHP, si lahko uspešno pomagajmo tudi z nekateri rastlinskimi izvlečki.

Pri bolj izrazitih oblikah se posledice BHP zdravi z zdravili, če pa ne pride do izboljšanja, pa z operativnim posegom, pri katerem odstranijo odvečno tkivo in sprostijo pritisk na sečnico.

Kako težave čim bolj preprečiti?

Čeprav se povečanju prostate popolnoma ne more izogniti noben moški, pa je najboljša preventiva zdrav življenjski slog, ki vključuje gibanje, zdravo prehrano mediteranskega tipa in čim manj stresa. Na splošno je mogoče reči, da na razvoj bolezni prostate vplivajo alkohol in kava, tobak, visoko kalorična in močno začinjena hrana z veliko beljakovinami živalskega izvora, mrzle mehurčaste pijače in visoka raven holesterola v krvi.

Poleg tega, da skušamo uživati čim manj naštete hrane in pijače, nam lahko zdravje prostate pomagajo ohranjati tudi določeni rastlinski izvlečki: korenina koprive, plodovi žagastolistne palme (palmeto), paradižnik (likopen), črni poper (bioperin) in vitamin E, cink in selen. Vse to najdemo v temu namenjenih prehranskih dodatkih in čajih, s katerimi lahko poskrbimo, da se čim pozneje srečamo z omenjenimi težavami in da so te čim manj nadležne.

Ne pozabite. Veliko lahko naredimo sami in se s tem izognemo večjim težavam, ki lahko nastopijo zaradi večanja prostate.