Številni med vami ste se nasmehnili že, ko ste prebrali naslov, saj ga ni med nami, ki se ni poigraval z mislijo na to ali celo večkrat v življenju verjel, da mu bo uspelo. Novoletne obljube so za večino kot filmska klasika, ki je del iztekajočega se leta. Nekateri obvezno gledajo katerega od filmov Sam doma, drugi še bolj klasično Božično zgodbo, veliko je tudi takih, ki so ob koncu leta privoščijo Predbožično moro Tima Burtona.  Številni med nami pa sprejmemo tudi kakšno novoletno zaobljubo…

Moč simbolike

V glavi mnogih se namreč nekje daleč zadaj nekaj premakne in prišepne: Konec leta je, simbolično se zaključuje neko obdobje, mogoče pa bi lahko v naslednjem letu naredil tudi kaj zase. Zaradi slabih izkušenj iz prejšnjih let nekateri svoji okolici zamolčijo, kaj so si obljubili, saj se hočejo izogniti posmehu, ki sledi kmalu po novem letu. Drugi pa spet to namerno razglasijo na ves glas, da bi imeli še dodaten element spodbude ali pa prisile, da bi to, kar so si obljubili, tudi izvedli.

Moč sporočila

Zakaj to počnemo? Zato ker je v nas neka želja, nek načrt. Zato, ker čutimo, da bi morali nekaj spremeniti, nekaj izboljšati. Kljub ironičnemu nasmešku, ki se nam prikrade na obraz, ko pomislimo na novoletne zaobljube, pa se moramo nekaj zavedati. Ta želja po spremembi je dejansko prvi korak k nečemu novemu, saj je posledica zavedanja, da si to želimo, hočemo ali potrebujemo. Je močen signal, ki nam lahko  pomaga. Pravzaprav se brez tega signala sploh ne bi lotili razmišljanja o tem. Zato je najboljša stvar, ki jo lahko naredimo, da mu prisluhnemo.

To še posebej velja zaradi tega, ker je večina novoletnih zaobljub povezana z zdravjem, boljšim počutjem, s telesom, z nami kot celoto. Zato lahko mirno rečemo, da nam ta signal pošilja naše telo samo. Če si prisluhnemo, lahko zelo dobro začutimo, kaj nam manjka in kaj bi morali storiti.

Imejmo se radi na pravi način

Največja težava pa je, kar seveda že vsi vemo, da neki drugi glasovi – glasovi vsakdanjega življenja, obveznosti, pričakovanja in zahteve okolice ter nenehno hitenje, kaj hitro preglasijo to sporočilo, ki smo ga dobili od samih sebe. Se vam to zdi prav? Verjetno odgovora niti ni treba zapisati.

V tem času je vsepovsod slišati različne ljudi, ki govorijo o svojih izkušnjah in skušajo drugim dati kak nasvet, da bi vsi boljše živeli. Pred dnevi je bila na eni od televizij tudi katoliška nuna, kuharica v samostanu. Ko so jo vprašali, kaj bi v prazničnih dneh sporočila in zaželela ljudem, je kar nekoliko presenetila, saj je večina verjetno pričakovala izjavo o ljubezni do drugih, pomoči in žrtvovanju za sočloveka. Z vsem tem seveda ni nič narobe, ampak gospa je začela tam, kamor se je treba najprej ozreti. Dejala je: Imejte radi sami sebe, spoštujte se. Če se boste imeli radi na pravi način, boste lahko tudi drugim veliko dali.

Nekateri so to izjavo prav gotovo razumeli tudi v smislu, da gre za egoizem, da ni lepo najprej poskrbeti zase in tako naprej. To je del prevladujoče vzgoje minulih desetletij, zaradi katere si mnogi ljudje v bistvu ne upajo “najprej poskrbeti zase”, ker se jim to zdi moralno sporno. Dodaten in upravičen premislek, da je temu res tako, pa so tudi posledice sodobnejše vzgoje, zaradi katere je v družbi preveč tekmovalnosti in seveda tudi egoizma ter veliko premalo solidarnosti in skrbi za sočloveka. Kakšnih posebnih utemeljitev, da je res tako, ne potrebujemo, če samo pomislimo na dogajanje po svetu in pri nas doma v zadnjih dveh letih, ko nas za vrat tišči pandemija Covida.

Izkušena gospa, ki je govorila o ljubezni do sebe, je imela v mislih nekaj drugega in verjetno večina ne bi ravnala tako kot ravna, če bi se imela rada na pravi način in v sočloveku ne bi videla grožnje ampak sopotnika.

Moder človek izrabi priložnost

Če tako pogledamo na stvar, potem novoletni vzgib in novoletna obljuba nista nekaj plehkega in površnega, ampak priložnost, da si prisluhnemo in naredimo nekaj zase. In še droben nasvet – takšnih vzgibov  je veliko tudi med letom – ne bežimo pred njimi. Ampak če zaradi obdobja, v katerem smo, ostanemo pri novoletnih zaobljubah, pomislimo, kakšne so v veliki večini te zaobljube.

Kar začnimo. Na prvih mestih so: Hujšanje in razstrupljanje telesa zaradi prenajedanja med prazniki, ki je bilo le še zadnje opozorilo, kje vse smo grešili med letom. Sledi obljuba o več gibanja, rednega se razume. In pa obljuba, da bomo na splošno bolj poskrbeli za svoje zdravje, ki ni samoumevno. Da bomo bolj zdravo jedli, telo oskrbeli z vsemi potrebnimi vitamini in rudninami, da bomo poskrbeli za podporo imunskemu sistemu, da se nas bodo različne bolezni težje prijele. Skratka, že nekaj mesecev po novem letu bomo veliko bolj fit, krepki, zdravi in veliko bolj zapeljivi na pogled. Zakaj pa ne?