Vitamin D je edini vitamin, ki ga je naše telo pod določenimi pogoji sposobno tvoriti samo. Pravzaprav gre za hormon, ki ga je smiselno umestiti na »dnevni meni« (vsaj) celotnega jesensko-zimskega obdobja. Ne glede na ves trud, ki ga vlagate v uživanje pestre in raznovrstne hrane, D vitamin dokazano primanjkuje veliki večini Slovencev. Po nekaterih raziskavah ima pomanjkanje vitamina D kar 80% odraslega prebivalstva v Sloveniji.

Vitamin D naše telo sicer proizvaja samo, z endogeno sintezo in pomočjo sončnih žarkov, vendar pa je tu ključen predpogoj: zadostna količina sonca. Te pa v naših krajih žal nimamo dovolj čez celo leto. Medtem ko bomo pomladi in poleti zadostno količino vitamina D prejeli že s 15 minutnim sončenjem med 10. in 16. uro, pa jeseni in pozimi temu ni tako. Od oktobra do aprila namreč nimamo ustreznih pogojev za samotvorbo vitamina D.

Kaj pa poleti?

Tudi v poletnih mesecih, ko je sicer dovolj sončnih dni in je sonce dovolj močno, marsikomu vitamina D primanjkuje. Vzrok se nahaja predvsem v zadrževanju v zaprtih prostorih večji del dneva, pa tudi pred pretiranim strahom pred izpostavljanjem soncu. Ob nanosu krem z zaščitnimi faktorji se tvorjenje vitamina D v celoti prepreči. Določene skupine ljudi, kot so starostniki in dojenčki, imajo premalo podkožnega tkiva, ki je potrebno za zadostno tvorjenje vitamina D, zato se tem skupinam svetuje dodajanje vitamina D v obliki prehranskih dopolnil tudi v poletnem času.

Kaj pa D vitamin v hrani?

Nekaj vitamina D sicer lahko dobimo tudi iz hrane, vendar pa se vitamin D v znatnih količinah nahaja v zelo malo živilih. Najbogatejši viri so na primer določene ribe (losos, trska, tuna, sardine, postrv), nekaj D vitamina pa vsebujejo tudi jajca, mlečni izdelki in gobe. V kolikor omenjene ribe na vašem meniju niso ravno dnevno, je dodajanje vitamina D zelo priporočljivo.

Kakšni so znaki pomanjkanja vitamina D?

Medtem ko hudo pomanjkanje vitamina D pomeni resno grožnjo za zdravje, saj lahko vodi tudi do rahitisa, nižje kostne gostote in zlomov, pa običajnega pomanjkanja pogosto ne povežemo z znaki, ki nam manko nakazujejo. Lahko se pojavijo kronična utrujenost, netipične kronične bolečine v mišicah in pogosto zbolevanje za akutnimi okužbami dihal, gripo in virusnimi obolenji. Makrofagi, ki se bojujejo proti virusom in bakterijam namreč potrebujejo dovolj vitamina D, da jih lahko uspešno premagajo.

V kolikor želimo kar najbolje podpreti naš imunski sistem, je torej nujno, da telesu zagotovimo dovolj vitamina D, še posebej v obdobjih, ko ga dokazano primanjkuje. Če želimo h krepitvi odpornosti pozimi pristopiti še bolj celostno, pa izberimo kompleksen izdelek, ki bo poleg visoke vsebnosti vitamina D vseboval tudi nepogrešljiv vitamin C.