Mišice so nujno potrebne za gibanje in dostojno ter samostojno življenje, še posebej v starosti. Vendar pa njihova masa z leti prične postopoma upadati, čemur sicer lahko kljubujemo z redno telesno vadbo, določen odstotek mišične mase pa upade tudi zaradi procesov staranja.

Ohranite aktiven stil življenja

Proces upadanja mišične mase poteka počasi in postopoma, včasih pa se nam tudi zgodi, da je upad hiter in velik. To se zgodi takrat, ko se naše gibalne navade spremenijo. Skeletne mišice, ki so odgovorne za premikanje in gibanje telesa, so zelo dovzetne za spremembe v vsakodnevni rabi. Če jih ne uporabljamo dovolj intenzivno in pogosto, se postopoma zmanjšajo in zakrnijo. Najpogosteje izgubimo mišično maso ravno na račun zmanjšanja telesne dejavnosti, kar imenujemo z mirovanjem povzročena mišična atrofija, pri čemer gre za fiziološko prilagoditev na zmanjšano uporabo mišic. Hiter upad mišične mase pa se lahko zgodi tudi pri zmanjšanem vnosu hranil, še posebej aminokislin in beljakovin.

Kako torej kljubovati upadanju mišične mase?

Seveda je priporočljiva redna vadba in rekreacija tudi v zrelejših letih, a vendar ta vedno ni mogoča.  Obstajajo namreč tudi patološki vzroki hitre izgube mišične mase, kot so na primer poškodbe, okvare živčnega sistema ali druge resne sistemske bolezni, ki onemogočajo gibanje.

Mišično maso začnemo izgubljati že v prvih dveh do treh dneh stalnega ležanja v postelji, kar pa močno zmanjša naše gibalne sposobnosti in vpliva tudi na najosnovnejše dnevne dejavnosti, kot je oblačenje, vstajanje, hoja po stopnicah, dvigovanje bremen in podobno. Ravno zato so pomembne tudi sestavine, kot so kakavovi polifenoli, tomatidin (izvleček zelenega paradižnika) in urosolna kislina (izvleček jabolčnih olupkov), ki preprečujejo izgubljanje mišične mase ter izboljšujejo funkcijo skeletnega mišičevja in srčne mišice tudi pri telesno neaktivnih ljudeh. Vse to lahko nadomestimo z kvalitetnimi prehranskimi dopolnili.