OSTEOPOROZA - tiha bolezen starejših

Beseda osteoporoza pravzaprav pomeni »porozne kosti«. Gre za stanje, ki naše prej zdrave ter močne kosti spremeni v krhke in lomljive, bolezni pa se po navadi zavemo šele, ko pride do nepričakovanega zloma kosti ob opravljanju vsakodnevnih opravil.

Ozadje osteoporoze

Bistveno je vedeti, da so v ozadju vedno vnetni procesi, ki pripeljejo do degenerativne spremembe v našem telesu. Vnetja povzročajo bolečine ter so jasen proces staranja v telesu. Ko zaustavimo vir vnetja, zaustavimo proces staranja in posledično zaustavimo bolečine.

Protibolečinska zdravila in mazila

V večini imajo negativen vpliv na sluznico želodca in s tem, ko bolečino »zamaskirajo« naredijo več škode kot koristi. Dajejo nam občutek, da smo hrbtenico pozdravili, saj je bolečina manjša ali pa popolnoma izgine in tako izvajamo gibe, ki nam po možnosti dodatno škodujejo. Bistveno je, da odstranimo vzrok in ne samo simptomov. Torej protibolečinske pripravke uživamo sočasno ob zdravljenju vzroka bolečin in nikakor brez dodatnega zdravljenja.

Pomanjkanje mineralov in težave s kostmi

Ko prihajamo v leta, se veliko znojimo, pride do diabetesa in veliko hitreje izgubljamo dragocene minerale kot so kalcij, magnezij in cink. Le-te pa mnoge raziskave direktno povezujejo z osteoporozo in drugimi podobnimi stanji kosti. Zato je bistveno, da povečamo vnos ključnih mineralov.

Naše kosti so »žive«

Starejše kosti se počasi razgrajujejo, sočasno pa se nalaga beljakovinski material z minerali in formira se nova, mlada kost. V približno 10  letih se na ta način obnovi naš celoten skelet.

Tvorba kosti prehiteva njeno razgradnjo, dokler ne dosežemo največje kostne mase, kar se zgodi do 30. leta starosti. Pozneje se začne kostna masa postopno manjšati. Proces se zelo pospeši pri ženskah v prvih petih letih po menopavzi, nato pa poteka pri obeh spolih enako hitro.

Kdo je bolj podvržen osteoporozi?

Žrtve te bolezni kosti so v 80% ženske. Dejstvo je, da ženske dosežejo manjšo kostno gostoto kot moški, prav tako v času menopavze (približno 5 let po njenem začetku) kostna masa upada veliko hitreje kot pri moških.

Če v obdobju doseganja naše največje kostne mase (do 30. leta) živimo ob slabi prehrani z večjimi deficiti mineralov, je pojav osteoporoze skoraj neizogiben.

Kaj še dodatno pospešuje nastanek te tihe bolezni?

  1. Prenizka teža (če imate drobne kosti in tehtate pod 60 kilogramov).
  2. Pusta prehrana ( »mineralno revna prehrana« torej hrana osiromašena mineralov kot so kalcij ter vitamina D).
  3. Premalo gibanja (telesno ne aktivni ljudje so precej bolj podvrženi).
  4. Nezdrave navade (v to kategorijo prištevamo predvsem kajenje in alkohol).

1 Comments

  1. Kaj mi priporocate kaksna naravna zdravila zdravnik mi je diagnosticiral osteoporozo


Comments are closed for this article!