Imunski sistem je ščit, ki se od posameznika do posameznika zelo razlikuje. Omogoča obrambo našega telesa pred škodljivimi tujki, ki bi utegnili povzročiti različna bolezenska stanja. Na le-tega vplivajo genetika, starost, prehrana, količina gibanja, kajenje, uživanje alkohola, stres, količina spanca, zgodovina infekcij in cepljenj, itd. Na številne izmed naštetih dejavnikov, kot so količina gibanja, kajenje, stres in količina spanca pa lahko zagotovo vplivamo tudi sami.

Prehrana je eden izmed izjemno pomembnih dejavnikov za dobro delovanje imunskega sistema in ohranjanje mladega ožilja. Izredno pomembno vlogo imajo številni vitamini in minerali. Katere pridobimo tudi z pomočjo prehranskih dopolnil.

Ozaveščen človek bo vse življenje skrbel za zdravo prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo, z naravnimi vitamini, minerali in vlakninami ter z beljakovinami in nenasičenimi maščobnimi kislinami. V tem primeru se bo redko srečal s težavami, ki privedejo do strdkov. Zelo zdravo živilo za preprečevanje strdkov so ribe, ki so najpomembnejši živalski vir omega 3 maščobnih kislin omega 3.

Po drugi strani pa prekomerna telesna masa, še posebej maščobne zaloge, ki se nalagajo okrog pasu, znižujejo odpornost, saj maščobno tkivo prispeva h kroničnim vnetnim procesom, ki izčrpavajo naš imunski sistem.

Zdravilo za izboljšavo pretočnosti krvi, ki so jo poznali že v starih časih, pa je čebula. Poznejši zapiski to lastnost pripisujejo tudi česnu. Čebula oz česen ovira lepljenje trombocitov, razgrajuje nastale strdke in onemogoča koagulacijo krvi zaradi mastne hrane. Česen vsebuje snov, ki ima podoben učinek kot aspirin in deluje kot antikoagulans. Poleg tega preprečuje sprijemanje trombocitov, pospešuje razgradnjo krvnih strdkov, zmanjšuje viskoznost krvi, pospešuje cirkulacijo in odstranjuje nezaželene snovi iz krvi.