b complex za dobro počutje

Prehranska dopolnila se uporabljajo kot dodatek k prehrani na vsakodnevni bazi. Z uživanjem (B kompleks ali ostalih) tako nadomestite vitamine ali minerale, ki jih drugače ne bi zaužili. A brez skrbi, večino potrebnih snovi lahko zaužijete z raznoliko prehrano, večji problem pa je to pri ljudeh, ki ne želijo ali ne smejo uživati določene hrane. Vegani imajo tako nekaj težav s pridobivanjem snovi, ki jih je možno dobiti samo iz hrane živalskega izvora ali fermentiranih rastlinskih proizvodov, prav tako osebe z močnimi alergijami na določeno hrano. Preverite našo spletno trgovino in si priskrbite prehransko dopolnilo B12.

Sodelovanje vitamina B12 v telesu – B kompleks

Glavne naloge prehranskega dopolnila B12 so, da prispeva k delovanju živčnega sistema ter ožilja. B12 prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, sodeluje pa tudi pri procesu tvorbe rdečih krvnih celic. S prehranskim dopolnilom B kompleks tako poskrbite za svoje zdravje.

Prehransko dopolnilo B12 poznamo tudi pod drugim imenom – kobalamin. Pod to ime je zajetih več spojin, ki kot kofaktorji delujejo pri presnovi aminokislin, maščobnih kislin, fosfolipidov, hormonov in številnih drugih snovi v telesu.

Z vitaminom B kompleks bogata hrana

Z imenom B kompleks imenujemo skupino 8 vodotopnih vitaminov, ki opravljajo različne funkcije v telesu:

  • B6 (piridoksin) – prispeva k normalnemu delovanju žičnega sistema, prispeva k sproščanju energije pri presnovi, ima vlogo pri presnovi beljakovin
  • B12 (kobalamin) – prispeva k delovanju živčnega sistema in sintezi rdečih krvničk ter normalnemu psihološkemu delovanju.

Prehransko dopolnilo B kompleks je tako izredno pomembno za pravilni razvoj telesa in za zdravje. Z vitaminom B12 ali kar na splošno B kompleks je bogata predvsem hrana živalskega izvora, kot na primer jajca, svinjina, losos, postrv … Pomankanje vitamina B je mogoče zaznati predvsem pri veganih, zato je priporočena uporaba prehranskih dopolnil B12. Za občutek – jajce zadosti 75% dnevnega vnosa, 100% pa zadostimo z 83g lososa, 125g svinjine ali 62g postrvi.

Kako prepoznati pomanjkanje ali višek vitamina B kompleks

Telo je zasnovano kot nekakšen stroj, ki pravilno deluje samo takrat, ko ima ravno prav vseh sestavin. Vse »sestavine« v našem telesu morajo biti uravnovešene za njegovo pravilno delovanje. Priporočen dnevni vnos vitamina B12 je 2,5 µg za odraslo osebo. To mejo dosežemo z raznoliko in uravnoteženo prehrano npr. manjši kos lososa ali dve jajci. Prehranska dopolnila B12 so tako primerna predvsem za osebe, ki ne uživajo hrane živalskega izvora (veganska prehrana).

Če je v telesu premalo ali preveč B kompleksa, se lahko razvijejo različna bolezenska stanja. Premajhen vnos prehranskega dopolnila B kompleks lahko v milejši obliki pomeni utrujenost, izčrpanost, zaprtje, izguba apetita, depresija in slabši spomin. Če je pomankanje dolgotrajno, lahko ta povzroči anemijo in okvare živčnega sistema. Izognite se resnejšim zdravstvenim stanjem in si priskrbite prehransko dopolnilo B kompleks. Pomankanje B12 je še posebej nevarno za nosečnice in majhne otroke.

Za zdravstvena stanja, ki bi se lahko razvila iz prekomernega uživanja prehranskega dopolnila B kompleks, ni zanesljivih podatkov. Tako zgornja dovoljena meja za vitamin B ni točno določena. Slednji se v telesu ne shranjuje, zato ni nevarnosti, da bi ga zaužili v preveliki količini.

Utrujenost zaradi pomanjkanja vitamina B12 – prehransko dopolnilo B kompleks

Če se že daljše časovno obdobje počutite utrujene in izčrpane, težave pa vam predstavlja tudi spanec, je morda za to krivo pomankanje vitamina B. Tega lahko enostavno zaužijete s prehranskim dopolnilom, ki vas bo ponovno napolnil z energijo. Seveda se ob resnejših simptomih posvetujte z zdravnikom in se ne samo-diagnosticirajte.

Bodite pozorni pri nakupu prehranskega dopolnila B kompleks

Človeško telo pa ne prebavlja vseh vrst tipov vitamina B, zato bodite pri nakupu prehranskega dopolnila B kompleks še posebej pozorni. Prehranska dopolnila B12 namreč pogosto vsebujejo modrozelene cepljivke s psevdo vitaminom, ki pa človeku ni koristen. Aktivne oblike B12 so cianokobalamin, hidroksikobalamin, metilkobalamin ali 5-deoksiadenozilkobalamin in le te so tiste oblike, ki ga lahko človeško telo presnavlja in izkoristi.