Imeti lepo, zdravo in sijočo kožo. Zagotovo ena od želja vsakega od nas.

Dobro stanje kože prispeva k zadovoljstvu, dobremu počutju, samozavesti ter odraža notranje ravnovesje in zdravje.

Vsakokrat, ko se nam na koži pojavi mozolj ali izpuščaj, je naša takojšnja reakcija ta, da pobrskamo v omari za primernim izdelkom ali za recept za doma narejeno pomado. Nanesemo na kožo ter počakamo, da nepravilnost čimprej izgine…

Prav tako tudi vsakodnevne jutranje in večerne lepotne rutine vključujejo vsaj en izdelek za nego kože – nočna krema proti gubicam, vlažilna krema, negovalna krema, krema anti-age. Ste se kdaj vprašali, kaj vsebujejo vsi ti izdelki in zakaj dobro vplivajo na kožo?

Za popolno nego kože je pomembno izbrati izdelke, ki vsebujejo kvalitetne naravne vsebine, vitamine, predvsem pa upoštevati dejstvo, da zdravje kože ni samo v kvalitetni negi kože od zunaj, ampak tudi v negi kože od znotraj navzven.

Za zdravo kožo so pomembni vitamini B-kompleksa

Večina izdelkov za nego kože vsebuje kot glavno sestavino vitamine B-kompleksa. Ti vitamini pozitivno vplivajo na zdravje kože ter na zmanjševanje kožnih nepravilnosti.

Za nego kože je uporaba vitaminov iz skupine B varna in učinkovita. Zato se jih poslužuje tudi večina proizvajalcev kozmetike. Vitamini skupine B prispevajo k ohranjanju mladostnega videza kože.

B Vitamini kot največji zavezniki pri regeneraciji kože

Vitamini iz skupine B vplivajo na splošno dobro počutje ter so potrebni za večino procesov v telesu. Prispevajo k proizvajanju energije ter ščitijo celice pred oksidativnim stresom.

Vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 pripomorejo k  zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter normalnemu delovanju živčnega sistema.

Pomanjkanje vitaminov B se kaže tudi v rdečici, kožnih vnetjih, srbečici, pojavu dermatitisa in v pigmentaciji. Vsak vitamin v skupini B pa prispeva svoj delež k zdravi koži.

SKRIVNOST LEPE IN ZDRAVE KOŽE

Problemi s kožo so odraz notranjega neravnovesja

Telo deluje kot celota in nepravilno delovanje enega dela, se hitro pokaže drugje. Za primer lahko vzamemo prebavila, alergije na določeno živilo ali pomanjkljivo delovanje prebavnega trakta, ki se prav tako hitro začne poznati na koži.

Prav zaradi tega je izrednega pomena ohranjanje zdrave črevesne flore in črevesnih bakterij.

Kako ohranjati zdravo črevesno mikrobioto?

V črevesju odraslega človeka prebiva na bilijone bakterij. Tem bakterijam pravimo tudi črevesna mikrobiota. Pomen črevesnih bakterij se pokaže že zelo zgodaj, takoj po rojstvu, saj so prav te odvisne za odpornost organizma ter imunski sistem.

Zdrave črevesne bakterije pozitivno vplivajo na sposobnost telesa, da se bori proti virusom in bakterijam ter drugim škodljivim vplivom iz okolja. Potrebno pa jih je vzdrževati in hraniti ter na ta način ohranjati zdravo ravnovesje v črevesju.

Prebiotiki so hranila za črevesno floro ter delujejo tako, da pomagajo lastni črevesni flori, da se sama vzpostavi. Na črevesje delujejo tako, da:

  • Pospešujejo rast koristnih organizmov
  • Povečajo stopnjo razmnoževanja črevesnih mikroorganizmov
  •  Zvišajo aktivnost že obstoječih črevesnih bakterij

Prebiotiki so odlična podpora črevesju v in po času jemanja zdravil, antibiotikov. Priporoča se tudi za lajšanje simptomov driske, pri prebavnih težavah, napihnjenosti in boljše splošno počutje.

Ohranjanje lepe in zdrave kože je povezano tudi s splošnim dobrim počutjem in zdravjem ter pravilno nego.

Koža je izpostavljena zunanjim vplivom in dejavnikom iz okolja. Poleti je na udaru sonca, vročega zraka, pozimi pa izpostavljena vetru in mrazu.

Velikokrat je preobremenjena z različnimi kremami in drugimi kemijskimi preparati, kar ji onemogoča dihanje in normalno delovanje. Predvsem kreme za sončenje naredijo na koži posebno pregrado, ki kožo sicer ščiti pred UV žarki in jo s tem seveda obvaruje pred škodljivimi vplivi le-teh, vendar pa onemogoča, da do nje pride dovolj svetlobe, ki je za koristna za zdravje kože.

Koža potrebuje pomoč in primerno zaščito. Takšno, ki ji ne bo škodovala. Od zunaj in odznotraj.