SONČNI VITAMIN D3, KI GA VSI POTREBUJEMO

Vitamin D3 imenujemo tudi sončni vitamin, saj ga telo lahko prozvaja samo, vendar le ob dovoljšni izpostavljenosti soncu. Ljudje vse manj časa preživimo na soncu, saj je naš delovni dan v glavnem omejen na zaprte prostore in ob urah, ko je vpliv sončnih žarkov najmočnejši in tudi za zdravje najbolj blagodejen in učinkovit. To velja tudi za otroke in starejše ljudi.

Katere so glavne značilnosti vitamina D3?

Vitamin D3 je v maščobi topen vitamin. Ima pomembno vlogo pri razvoju in zdravju kosti, zob ter pri krepitvi imunskega sistema. Poleg tega stimulira tudi tanko črevo, da lahko učinkovito absorbira kalcij iz prehrane, ki je prav tako pomemben mineral pri zdravju kosti.

Vitamin D3 je edini vitamin, ki ga lahko telo biosintetizira v koži, s pomočjo ultravijolične svetlobe (UVB). Znan je po svoji funkciji pri presnovi kalcija in fosforja, kar podpira delovanje živčno-mišičnih funkcij ter okostenitve kostnih tkiv.

Po najnovejših raziskavah so tudi ugotovili, da ima vitamin D3 pomembno vlogo pri regulaciji imunskega sistema in zaščiti telesa pri preprečevanju kroničnih nalezljivih bolezni.*[i][1]

V starejših življenjskih obdobjih pomanjkanje vitamina D povzroči motnje v presnovi kalcija iz prehrane, to pa lahko privede do manjše kostne gostote in večjega tveganja za zlome in nastanek osteoporoze.

Najbolj pa so pomanjkanju vitamina D izpostavljeni dojenčki in majhni otroci. Zato se je potrebno zavedati, da je pomanjkanje vitamina D nevarno tudi pri dojenčkih in majhnih otrocih saj lahko privede do rahitisa.

SONČNI VITAMIN D3, KI GA VSI POTREBUJEMO

Koliko ga telo potrebuje?

Potrebujemo ga za normalno delovanje vseh življenjskih funkcij in za ohranjanje močnega imunskega sistema.

Potrebe po vitaminih in mineralih so od človeka do človeka in od dneva do dneva različne ter odvisne od različnih zunanjih in notranjih vplivov.

Raziskave so pokazale, da večina prebivalstva ne zaužije dovoljšnih količin vitamina D3. Po najnovejših priporočilih in v popolni odsotnosti biosinteze človeško telo dnevno potrebuje 20 µg vitamina D. 

Kje ga dobimo?

Zadosten vnos vitamina D3 je za vse nas velik izziv. V prehrani ga žal ni dovolj, izpostavljanje soncu pa je tudi velikokrat okrnjeno, saj se v poletnih mesecih, ko je sonce najmočnejše zadržujemo v senci, zaradi previdnosti in strahu negativnih posledic opeklin, kožo zaščitimo z zaščitnimi kremami, pogosto visokih zaščitnih faktorjev. Vse to »skrivanje pred soncem« pa povzroči nezadostno tvorbo vitamina D v telesu.

Lastna proizvodnja vitamina D3 je pri ljudeh precej višja v primerjavi s prehranskim vnosom vitamina D3. Pri tem pa je potrebno poudariti, da je za zadostno tvorjenje vitamina D potrebno izpostaviti vsaj četrtino površine kože. Če soncu izpostavljamo samo obraz in roke, kot je to običajno za zimske mesece, telo ne uspe tvoriti dovolj vitamina D3.

Vitamin D3 je prisoten samo v nekaterih živilih, kot so mastne ribe, jajca in obogateni mlečni oz. maščobni izdelki. Vendar pa je količina vitamina D3, ki ga telo uspe dobiti iz prehrane zanemarljivo majhna in samo s hrano ne uspe kriti dnevnih potreb po tem vitaminu.

Prav zaradi tega je tudi strokovna stroka vsebolj naklonjena dodajanju vitamina D3 s pomočjo prehranski dopolnil, ki pomagajo pri normalnem delovanju telesnih funkcij.

1 Comments

 1. Greetings from California! I’m bored to tears at work so I
  decided to browse your blog on my iphone during lunch
  break. I really like the information you provide here and can’t
  wait to take a look when I get home. I’m amazed
  at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI,
  just 3G .. Anyways, great site!


Comments are closed for this article!