ZA VEČ ENERGIJE, LEPŠO POLT IN MANJ KILOGRAMOV

Kako lepo je zjutraj odpreti oči, se pretegniti, vstati iz postelje, pozajtrkovati in se poskočno, z veliko energije odpraviti v novi dan. Za veliko večino zdravih, mladih in malo manj mladih je to vsakodnevni samoumevni scenarij. Vse te trditve so utemljene, razen ene. Da je to nekaj samoumevnega. Koliko časa bi vaš avtomobil veselo brnel in požiral kilometre brez rednega vzdrževanja in servisov? V današnjem, sodobnem svetu, ki se vrti vse hitreje, so tudi obremenitve našega telesa vse večje, zato potrebuje tudi več naše pozornosti in skrbi.

Z drobnimi, rednimi koraki lahko veliko naredimo za ohranitev zdravja

S skrbjo za ohranjanje zdravja se nas žal večina ne ukvarja do prvega bolj ali manj resnega zapleta, ko pomislimo, da bo treba nekaj narediti. Ko se pozdravimo, pa nas hitri tok življenja potegne za sabo in na to pozabimo. Do naslednjega zapleta, ki je lahko že bolezen, ki od nas zahteva veliko več napora, da se spet vrnemo k običajnemu življenju.

Pogosto slišimo, da zdravje prihaja od znotraj, od našega notranjega motorja, ki ga sestavljata dva sklopa – duševni in telesni. Danes se posvečamo telesnemu. Znani ameriški pisec in motivacijski govornik Jim Rohn je nekoč rekel: Pazite na svoje telo, je edini kraj, v katerem morate živeti. In še res je. Iz njega ne moremo pobegniti, ko je kaj narobe, zato je najbolje, da poskrbimo, da se to ne zgodi. Poleg zdravega življenjskega sloga, kamor sodijo dovolj gibanja, sprostitev in zdrava prehrana, si lahko pri tem pomagamo tudi s prehranskimi dopolnili, ki so ciljno usmerjena na posamezne težave, ki jih želimo odpraviti.

ZA VEČ ENERGIJE, LEPŠO POLT IN MANJ KILOGRAMOV

Jetra – tovarna zdravja in ravnovesja

Če se že lotevamo telesnega dela, začnimo pri največjem organu v telesu, ki  ga zaradi številnih funkcij pojmujejo tudi kot žlezo.  To so jetra, ki so obenem filter, čistilna naprava in prava kemijska tovarna. Poleg tvorbe žolča poteka v jetrih tudi pretvorba krvnega sladkorja (glukoze) v glikogen in obratno, nastajajo faktorji za strjevanje krvi in aminokisline (sestavni deli beljakovin, tudi tistih, ki jih potrebuje telo pri obrambi pred okužbami), shranjevanje železa za tvorbo rdečih krvničk, nastajanje holesterola in odpadnih produktov prebave – metabolizma, vključno s tvorbo sečnine, ki se izloči v urinu. Zdravila razpadejo v aktivne, tvorne delce in še bi lahko naštevali.

Na kratko bi lahko rekli, da je brez njih nemogoča normalna prebava hrane, absorpcija hranil in odstranjevanje strupenih snovi iz telesa ali detoksifikacija.  Ljudje namreč na različne načine v telo vnesemo veliko škodljivih snovi. Največ skozi prebavni trakt z uživanjem prečiščenih in predelanih živil z veliko sladkorja, hidrogeniranih maščob in najrazličnejšimi aditivi. Tudi pitje alkohola, sladkih ali gaziranih pijač ne pripomore k zdravim jetrom. Velik sovražnik jeter pa so tudi pesticidi, drugi okoljski strupi ali toksini in zdravila.

Pomemben boj proti prostim radikalom

Slabost procesa detoksifikacije pa je nastanek prostih radikalov, ki lahko poškodujejo zdrave jetrne celice, prispevajo k tvorjenju škodljivih snovi in povzročijo zamaščenost jeter, pa tudi razvoj številnih težav in bolezni. Antioksidanti učinkujejo kot lovilci in dušilci prostih radikalov in tako pomagajo preprečevati poškodbe celic. Najpomembnejši jetrni antioksidant je glutation. Glutation je znotrajcelični antioksidant, ki ne samo, da odpravlja toksične snovi iz telesa, temveč tudi obnavlja (reciklira) druge antioksidante kot so vitamini C, E, koencim Q10 in druge. Glutation je zadnji člen v verigi reciklaže antioksidantov, ki jih potem jetra izločajo iz telesa. Z leti žal upada sposobnost jeter za tvorbo glutationa, zato jim je treba pomagati.

Dostikrat niti ne vemo, zakaj se slabo počutimo. Poglejmo, kateri so najbolj značilni znaki morebitne zamaščenosti jeter:

  • Utrujenost
  • Težave z nespečnostjo
  • Prekomerna telesna teža
  • Brezvoljnost
  • Pomanjkanje energije
  • Počasna prebav
ZA VEČ ENERGIJE, LEPŠO POLT IN MANJ KILOGRAMOV