Živčevje v našem telesu je izjemno razvejano in doseže prav vsak najmanjši kotiček. Lahko bi ga primerjali s koreninskim sistemom kakšnega drevesa, ki se širi vse do najtanjših laskov na koncu. Tako kot je razvejano, je tudi izjemno pomembno za naš obstoj. Sprejema in prevaja dražljaje iz okolja (vonj, sluh, dotik, slika, …) in notranjosti telesa, usklajuje delovanje telesa, omogoča razumsko, čustveno in duševno življenje. Samo na hitro si oglejmo njegove lastnosti in sestavo v grobem.

Osnovne lastnosti živčevja so: vzdražnost (živčna celica se odzove), prevodnost (vzburjenje se širi kot val od ene celice do druge) in takojšnji učinek (milisekunda).

Glede na delovanje ga delimo na dva dela:

-Somatsko živčevje: deluje pod vplivom naše volje nadzira delovanje skeletnih mišic. Ukazi nastajajo v velikih možganih, ki so sedež naše zavesti.

-Vegetativno živčevje: ni pod nadzorom velikih možganov, deluje samostojno brez vpliva naše volje. Nadzira delovanje gladkih mišic, srčne mišice in žlez. Živci tega živčevja zbirajo informacije iz notranjih organov nato pa organom pošljejo nazaj ukaze za delovanje.

Zapletena avtocesta z mnogimi dovozi

In tako kot je razvejano živčevje in tako kot ima številne naloge, je seveda seznam težav in bolezni živčevja izjemno obsežen. Ne bomo pisali o tem, ker je za to pristojna zdravstvena stroka in to ni naš namen.

Radi pa bi na primeru tega obsežnega sistema v telesu in neštetih vplivov, ki jih imata okolje in človek nanj, spodbudili k temu, da se človek ves čas zaveda, kako dragoceno je zdravje, kako dragoceno je telo, ki deluje brez težav, pa tudi da dobro počutje ni samoumevno. Je posledica načina življenja, mnogih odločitev, pa tudi človekove osebne naravnanosti do življenja.

Ko ti zleze pod kožo

Naš namen je bolj pomagati drug drugemu izogniti se težjim zapletom ali boleznim, kolikor pač lahko na to vplivamo, saj resnici na ljubo, na vse žal nimamo vpliva. Tisto, na kar pa lahko vplivamo, pa bi morali imeti  ves čas pred očmi. Pa ne kot neko obremenitev, ali nekaj, kar nas sili v temeljito spremembo življenja. Postane naj tako rekoč neopazen del našega vsakdana, avtomatizem. Kot je umivanje zob, na primer.

In še ena majhna skrivnost – politika majhnih korakov se najbolj obnese. Ljudje se sicer različno lotevajo “zdravih namenov” od hujšanja in še marsičesa naprej. Nekateri takoj popustijo, drugi pa se spremenijo v robote, ki se vse dosledno izvršujejo in zapisujejo. Njihovo “matematično življenje” najprej začne vnašati nelagodje v krog najbližjih, na koncu pa sami največkrat postanejo naveličani tega prostovoljnega ujetništva. Večina nas je nekje vmes, resnica pa je, da nam najlažje lahko uspe v stvareh, v katerih uživamo in si jih želimo početi. In stavek tole moram narediti se spremeni v še tole bi rad naredil.

So ljudje, ki radi govorijo: Brez tega pa ne bi mogel živeti. Ali pa: če mi vzamejo tole, bo pa življenje brez veze.

Zakaj bi sami sebe zaklepali v neka prepričanja in si preprečevali, da poskusimo tudi nekaj, na kar mogoče nismo pomislili?

In potem, na srečo, dostikrat slišimo tudi: Ta jed se mi je na začetku zdela neslana, zdaj pa se mi zdi, da ima tudi brez soli čedalje bolj izrazit okus. Ali pa: Če ne grem vsak dan po službi vsaj za pol ure na hitri sprehod, mi kar nekaj manjka.

To so tisti majhni, postopni koraki, ki počasi postanejo del življenja in zadovoljstva.

Zelo preprosto, a ne tako enostavno?

Če se vrnemo k živčevju, pravzaprav k tistemu delu, kjer si lahko tudi sami pomagamo, si lahko zastavimo nekaj vprašanj. Vas pestijo migrene, bolečine v sklepih in hrbtenici? Ste morda depresivni, imate težave s spanjem in vas še tako majhne vsakodnevne tegobe spravljajo iz tira?

Najprej, upamo, da imate čim manj od naštetih tegob in da boste tudi tiste čim hitreje odpravili 🙂

Kot smo že omenili, je vzrokov lahko več, lahko so zapleteni in včasih je zapleteno in dolgotrajno tudi njihovo iskanje. Zato smo se odločili za najbolj obširen, generalen pristop, ki ni nikakršna skrivnost. Napisan je vsepovsod, pa vendar smo v nenehnem iskanju. Nekakšen sveti gral dobrega počutja in zdravja. Le kaj bi to lahko bilo?

Odgovor je skrajno preprost, a kot smo ugotavljali, ne tako enostaven. Zdrav način življenja.

Kaj je zdaj to? Skrajno preprosto, pa ne enostavno. Vsem jasno, pa ga večina išče. Je v življenju sploh kaj preprosto? Človeku gre to včasih že kar malo na živce. Smo omenili živce?

Če je tako, pa skušajmo sestaviti ta sveti gral.

Vsake skrivne sestavine ne bomo obdelali posebej, ker je pristopov in resnic veliko, pa tudi dejstvo je, da je vsak od nas (na srečo) nekoliko drugačen, zato nam ustrezajo tudi nekoliko različne stvari. Na splošno pa recimo takole:

  • Pozitiven odnos in veselje do življenja
  • Dovolj gibanja in pravilno izvajanje športov
  • Zdrava prehrana ter dodajanje vitaminov, mineralov in drugih snovi, ki nam jih je priskrbela narava, v trenutkih večjih obremenitev, stresa, pomanjkanja sonca…
  • Tu in tam morate brez slabe vesti malo grešiti, da boste potem lažje pridni.

In če smo že začeli z živci, zaključimo z navodilom iz Štoparskega vodnika po galaksiji slavnega pisatelja Douglasa Adamsa: Samo brez panike.