Krčne žile in Nutrilegs Forte

Krčne žile na nogah so ponavadi prvi pokazatelj kronične venske bolezni in povzročajo nemalo težav in zapletov. Že na prvi pogled kazijo estetski videz naših nog, kar običajno bolj moti nežnejši spol,  a to je še najmanjša neprijetnost. Pogosto so krivec za srbenje, otekline, boleče in težke noge, pri napredovanju bolezni pa tudi za krvavitve, razjede in hude zaplete zaradi okužb. Zato moramo storiti vse, kar je v naši moči, da preprečimo nastanek, oziroma olajšamo težave, ki so že nastale.

Pa razložimo, kaj sploh so krčne žile na nogah in zakaj pride do pojava?

Vene so del krvnega obtoka in skrbijo za transport krvi, da lahko nemoteno oskrbuje tkiva s kisikom. Da deluje obtok brezhibno in v pravi smeri, imajo vene neke vrste enosmerne ventile, ki skrbijo, da kri teče proti srcu. Če so venske zaklopke poškodovane ali oslabljene, se lahko kri namesto proti srcu, vrača nazaj v tkiva in zastaja v žilah, zaradi česar te nabreknejo. Tiste, ki so dovolj razširjene in otečene, da so vidne, imenujemo krčne žile. Zaradi svoje oddaljenosti od srca in gravitacije, se najpogosteje pojavljajo na spodnjih okončinah. Obstajajo tudi manjše različice, to so razširjene kapilare pod površjem  kože, imenovane pajkaste ali metličaste varice.

Prvi simptomi so ponavadi boleče in težke noge, ki jih pogosto spremlja sindrom nemirnih nog, mišični krči ali srbenje kože. Stanje se malce umiri, če jih pri počitku malce dvignemo, da kri steče v smeri srca ali z nošenjem kompresijskih oblačil, ki s pravilno razporejenim pritiskom ustvarijo boljši pretok. Težave se poslabšajo pri dolgotrajnem stanju ali sedenju, ko spodnje okončine mirujejo in se pretok upočasni.

Krema za krčne žile iz naravnih sestavin lahko omili težke in utrujene noge

Krema za krčne žile je namenjena lajšanju bolečin in premagovanju utrujenosti nog, pri masaži s kremo pa aktivne sestavine delujejo sproščujoče na mišice, izboljšajo prekrvavitev in negujejo kožo. Krema vsebuje kar 14 naravnih sestavin, ki skupaj dosežejo veliko boljše rezultate, kot bi jih vsaka učinkovina posamezno.

Minerali morske gline se vpijejo v kožo in jo negujejo, mandljevo, laneno olje ter karitejevo maslo pa jo izdatno nahranijo z vitamini. Izvleček bodeče lobodike pospešuje cirkulacijo in podpira zdravje ven, evkaliptusovo olje in mentol pa dajeta občutek svežine in lahkotnosti.

Tudi ostale sestavine so skrbno izbrane in povsem naravne, tako da je izdelek primeren tudi za vegane. Krema za krčne žile je najbolj učinkovita, če jo 2x na dan namažete ter masirate v smeri srca, se pravi od gležnjev proti stegnom. Pazite le, da ne pride v stik s sluznico, saj bi lahko delovala rahlo dražeče.

Krčne žile na nogah – dejavniki tveganja

Krčne žile na nogah se lahko pojavijo pri vseh ljudeh, ne glede na starost ali spol. Obstajajo pa določeni dejavniki, ki povečujejo možnost za njihov nastanek. Eden o njih je zagotovo družinska anamneza, kajti če imamo v družini koga, ki ga že pestijo težave z venskim popuščanjem, je možnost za nastanek pri nas večji.

Prekomerna telesna teža in nosečnost povzročata dodatni pritisk na vene, kar lahko poveča verjetnost nastanka krčnih žil. Po izgubi teže oziroma po porodu se stanje ponavadi izboljša. Tudi staranje ima negativen vpliv na prožnost ven, pri ženskah pa se dejavnik tveganja poveča še s hormonskimi spremembami v menopavzi.

Dolgotrajno vztrajanje v enem položaju, zlasti stoječem ali sedečem s prekrižanimi ali pokrčenimi nogami, ima prav tako slab učinek na zdravje žilnega sistema. Tu in tam pa tudi stare poškodbe spodnjih okončin pustijo trajne posledice, ki kasneje delajo preglavice.

Boleče in težke noge so pogosto prvi znak venskega popuščanja

Boleče in težke noge  so najpogosteje simptom, ki nas opozarja, da z našim ožiljem ni vse tako, kot bi moralo biti. Kmalu se pojavijo tudi vidne spremembe na koži s pojavom popokanih kapilar, ki se večinoma najprej pojavijo na stegnih in gležnjih. Metličaste varice so debele komaj 1 mm in pod kožo rišejo značilen vzorec pajkove mreže ali pahljače. Sprva so moteče le z estetskega vidika, ko pa se stanje poslabša in pride do napredovanja bolezni, se pojavijo širše podkožne vene, otekline, spremembe barve kože, varikozni dermatitis in razjede z bakterijskimi okužbami.

Seveda je takrat že malce pozno za obisk zdravnika, saj je krčne žile na nogah veliko lažje zdraviti ob prvih opozorilnih znakih. Za zgodnje odkrivanje žilnih bolezni moramo redno opazovati svoje telo. Preden se pojavijo izbočene in otekle vene, lahko opazimo začetne simptome, kot so svetlo rdeče lise na koži, temnejše, izbočene žile blizu površine, otekle noge ob koncu dneva ali bolečine, ki izzvenijo, ko počivamo z dvignjenimi spodnjimi okončinami.

Krema za krčne žile  prinaša blagodejno olajšanje

Morda sprva menimo, da so krčne žile na nogah le kozmetična nadloga, vendar so simptom resnejšega venskega obolenja. Če imamo otekle vene in občutek, da imamo po napornem dnevu boleče in težke noge, teh znakov nikakor ne smemo prezreti, kajti lahko gre za simptome kroničnega venskega popuščanja. Obisk pri zdravniku lahko to potrdi, z nekaj nasveti in spremembami življenjskih navad pa lahko takoj začnemo blažiti težave in preprečimo kasnejše zaplete.

V prvi fazi ponavadi pomagajo preprosti neinvazivni postopki, po katerih se počutimo udobneje in preprečimo, da se stanje poslabša. Uporaba kompresijskih nogavic, izogibanje dolgotrajnemu sedenju ali stanju, redna telesna vadba, zmanjšanje telesne teže, to je samo nekaj preprostih sprememb, ki lahko preprečijo napredovanje bolezni in prinašajo takojšnje olajšanje. Za ljudi s kroničnim venskim popuščanjem je bistveno, da vzdržujejo ustrezno higieno in skrbijo za kožo.

Nepremagljiva kombinacija zdravilnih učinkovin divjega kostanja, bodeče lobodike, ginka, borovnice, japonske sofore ter olja grozdnih pešk, ciprese, rožmarina, evkaliptusa, lana in mandljev, skupaj z karitejevim maslom in morsko glino tvorijo edinstveno pomoč pri težavah, ki jih povzročajo krčne žile na nogah. Z nanosom dvakrat dnevno in masažo od stopal proti stegnom se vidno izboljša stanje in videz kože. Naravne sestavine vzpodbujajo cirkulacijo krvi, kožo pa navlažijo, nahranijo in jo zaščitijo. Redna uporaba kreme s krožnimi gibi masaže na prizadetem območju olajša nelagodje bolečih in težkih nog.