Mnogokrat se izkaže, da so nam starodavna ljudstva zapustila dragoceno dediščino, ko gre za znanje o zdravilnih učinkih rastlin. To znanje se je žal skozi stoletja vse prevečkrat izgubilo, a se na srečo občasno spet vrne in koristi tudi današnjemu človeku.

Skrivnost glukomanana

Takšna rastlina je tudi Amorphophallus konjac, trajnica, ki izvira iz Azije in najbolje uspeva na območjih s toplim, subtropskim podnebjem. Ima škrobno korenino, gomolju podoben del stebla, ki raste pod zemljo.  Pri nas jo imenujemo tudi konjak, njena skrivnost pa je vodotopna vlaknina glukomanan.

Starodavna ljudstva na Kitajskem so to rastlino uporabljala za najrazličnejše zdravstvene težave kor so astma, bolečine v prsih, kašelj, hernija in kožne bolezni. V japonski tradicionalni kuhinji pa glukomanan v prahu uporabljajo kot zgoščevalec ali želirno sredstvo. Imenujejo ga tudi čistilec črevesa, saj nase veže maščobe, ogljikove hidrate, uravnava delovanje peristaltike, preprečuje pretirano razraščanje bakterij v črevesju in ustvarja občutek sitosti.

Pomočnik pri odvečni telesni teži

V zahodnem svetu je glukomanan pritegnil pozornost, saj s sabo prinaša obljubo o nečem, o čemer sodobni človek nenehno sanja. Ob energijsko omejeni prehrani namreč prispeva k zmanjšanju telesne teže.

Premajhna telesna dejavnost in težka, enolična, procesirana hrana povzročajo, da se v prebavilih začnejo nabirati odpadne snovi, ki jih telo ne more dovolj hitro izločiti. Pride do gnitja in napihovanja ter slabega počutja. Poleg tega se v zrelih letih spremeni tudi presnova maščob in ogljikovih hidratov. Začnejo se nam nabirati odvečni kilogrami, ki niso le nadležni zato, ker človek postane neokreten in ker nas motijo pri izgledu, ampak predstavljajo tudi tveganje za zdravje. Glukomanan učinkovito pomaga pri zniževanju telesne teže in vrednosti krvnega sladkorja.

Nadzor ravni holesterola v krvi

Poleg tega pa ima pomembno vlogo pri obvladovanju še ene od nadlog, ki nam visi nad glavo. Prispeva namreč k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi. Dandanes ima namreč vse več ljudi povišano vrednost holesterola. K temu največ prispevajo nepravilna prehrana, premalo gibanja, predvsem pa stres, ki je naš redni sopotnik.

Raziskave so pokazale, da lahko glukomanan pomaga znižati skupni holesterol, LDL (slabi) holesterol in trigliceride ter tako posledično tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.

Glukomanan kot prebiotik

Glukomanan zaradi svoje kemijske zgradbe deluje tudi kot prebiotik, kar pomeni, da spodbuja rast zdrave črevesne mikroflore. Ker ga ne moremo prebaviti, po zaužitju potuje neprebavljen vse do debelega črevesa.

Kot prebiotik ima koristne učinke:

  • na zdravje srčno-žilnega in imunskega sistema
  • na raven holesterola
  • na zdravje črevesja in izboljšano prebavo
  • na hormonsko ravnovesje

Glukomanan za lepšo kožo

Nekatere študije kažejo, da bi glukomanan lahko pomagal zmanjšati pojavnost aken, izboljšati zdravje kože, omiliti alergijski odziv in izboljšati celjenje ran.

Pomagaj si in glukomanan ti bo pomagal

Pravi čudež, bi rekel marsikdo. Pa tudi dobrodošel prijatelj. Saj lahko zelo pomaga in okrepi učinke naših prizadevanj, če v svoje življenje vključimo redno gibanje, uravnoteženo prehrano, ki jo uživamo v primernih količinah ali jo v določenih primerih tudi malo omejimo. Zdaj mi je na misel prišel tudi naš nedavni klepet ob novem letu in nekih zaobljubah… Ni še prepozno. Čar prehoda v novo obdobje še ni izginil v zimskem vetru. Torej, nekaj naredimo sami, nekaj pa bo glukomanan. Vso srečo!